Търсене в този блог

четвъртък, 21 януари 2016 г.

Ръжени палачинки с мед\ rye pancakes with honeyВкусни и здравословни палачинки, приготвени от ръжено брашно примесено с малка част пшеничено брашно за по-лесно усвояване от стомашно-чревния тракт. Ръженото брашно е по-здравословно от пшениченото, съдържа аминокиселини, витамини от група В, спомага за изхвърлянето на токсините от организма, балансира нивото на инсулин и спомага за понижаването на холестерола. А медът е еликсирът на природата. Вкусен, здравословен и напълно натурален, това е незаменима храна за всички. Калориите на една ръжена палачинка - около 180 калории ако е приготвена с цяло яйце, ако е само с белтък калориите спадат на  140. Това, разбира се е много относително, защото зависи от големината на яйцата, големината на палачинката, но все пак тези стойности са близки около точните. Една супена лъжица мед, съдържа около 60 калории, които се добавят допълнително. 

Продукти:
250 грама ръжено-пшеничено брашно\ разбира се става и само с ръжено\
3 яйца
половин литър прясно мляко
сол, захар и сода по една щипка. 
ако тиганът не е незалепващ, се предвижда и малко зехтин за намазване
ванилия
мед


  1. Приготовление:
Брашното се изсипва в купичка и към него се добавя мляко на тънка струя, като се бърка, за да се избегне получаването на бучици. Яйцата се разбиват с тел в друг съд. 
Съдържанието на двете купи се смесва внимателно, прибавят се по една щипка - сол, захар и хлебна сода. Трябва да се получи гъста каша, по-гъста от боза. Имайте предвид, че ръженото брашно поема по-малко течност, особено когато е мляно цялото зърно. Още повече, че различните производители, смилат брашното по различен начин. Така че, трябва да прецените гъстотата и ако е необходимо да се добави още брашно или мляко. 


Сгорещявате тигана на котлона, сипвате с голяма лъжица или черпак от сместа и печете\ пържите палачинките, като ги обръщате от двете страни. 
Намазвате палачинките с мед, завивате и .... похапвате сладко. Обикновено свършват докато са още топли. По желание можете да добавите канела.