Търсене в този блог

петък, 22 януари 2016 г.

Пилешка супа с варена застройка\ chicken soup with milk and eggs



 Пилешката супа е много полезна за всички възрасти. Повечето хора я предпочитат със застройка от яйца и мляко. Описала съм стъпка по стъпка как правя застройката.  Освен, че по този начин, супата става по-вкусна, но с добавка от яйца и мляко, тя става и много по-полезна. Добре застроената супа, може да се консумира и от малки деца, защото при варенето на застройката, яйцата се сваряват добре и така изчезва рискът от тях за децата.

Продукти:
2 бр пилешки бутчета
1 глава лук
2-3 моркова
4-5 картофа
1-2 домата
тънко фиде
целина
2-3 скилидки чесън
млян черен пипер
сол

За застройката:
1-2 яйца
300-400 гр кисело мляко
малко оцет или лимонов сок



Приготвяне:

Измиваме добре бутчетата, слагаме в тенджера със студена вода и поставяме на котлона. След като заври, намаляваме котлона и добавяме морковите \ нарязани или настъргани\, лукът \ нарязан\ , целината, черния пипер и сол на вкус. Аз не слагам мазнина, но който предпочита може да използва зехтин или олио. Варим, докато месото започне да се отделя лесно от кокала. Внимавайте да не се превари. През това време нарязваме картофите на кубчета,  


Изваждаме бутчетата от тенджерата и слагаме в отделен съд за да изстинат. Във врящия бульон изсипваме нарязаните картофи, след като поомекнат добавяме нарязаните домати и две-три шепи фиде. Преди още да са се сварили напълно картофите и фидето, намаляваме силата на котлона, така че супата да къкри съвсем леко. И започваме да правим варена застройка за супа: В друга тенджера разбиваме с тел яйцата с няколко капки  оцет или лимонов сок. Киселината намалява риска от пресичане на яйцата.


Добавяме киселото мляко към разбитите яйца. Слагаме тенджерата на друг котлон, \ на първия леко къкри бульонът\ и започваме да бъркаме с дървена лъжица.


Бъркаме непрекъснато, докато застройката започне леко да завира и да се сгъстява. Тогава черпак по черпак, внимателно започваме да добавяме от бульона със зеленчуците към застройката като непрекъснато бъркаме с дървената лъжица. 


Когато всичкия бульон е прехвърлен в тенджерата със застройката, оставяме на тих огън да поври още няколко минути, като продължаваме да бъркаме. Пресоваме чесъна и добавяме към къкрещата супа. 




После изключваме и сваляме от котлона. Никога не слагаме капак на тенджерата, докато застройката е още гореща. Отделяме месото от вече изстиналите бутчета, нарязваме на парчета и добавяме към супата.


Преди сервиране, нарязваме магданоз и добавяме в купичките. Получава се страшно вкусна и ароматна супа. Може да се добавят крутони от ръжените сухарчета. Да ви е сладко! :)




Ако желаете да виждате новите рецепти, моля последвайте страницата ми във
                                                       ФБ:
                    https://www.facebook.com/healthy1001recipies/