Търсене в този блог

сряда, 10 февруари 2016 г.

Сирене в гювече \ Cheese in a clay pot

  Традиционно българско ястие, приготвено в глинени съдове \ гювечета\.  Ястията приготвени в глинени съдове,  се отличават с уникален вкус. Освен това те са и много здравословни, защото продуктите се задушават и се избягва запържване.  Сирене в гювечета, е бързо и лесно ястие, много вкусно и може да се приготви и от начинаещи кулинари. Рецептата тук е примерна, по желание могат да се добавят и други продукти - зеленчуци, меса или сирена. Гарантирано, всичко сготвено в гювечетата има страхотен вкус.







Продукти за едно гювече:
парче сирене около 50гр \ добре е да е обезсолено\
5-6 гъби печурки
една червена пиперка
един домат
1 яйце
една чаена лъжичка зехтин
шарена сол или чубрица

Приготвяне:
На дъното на гювечето се слагат нарязаните на филийки гъби. Върху тях се редят пиперката и домата нарязани също на филийки. Най- отгоре парчето сирене, полива се с лъжичка зехтин и се ръсва шарена сол. Аз не слагам вода, защото гъбите пускат достатъчно по време на задушаването. Може да сложете и сол, ако сиренето изобщо не е солено. 




Гювечетата се захлупват с капаците им и се слагат в загрята на 180-200 градуса фурна. Пекат се, докато омекнат продуктите, като се преглеждат отвреме-навреме да не останат съвсем на сухо, защото капаците не са плътно затворени. След като омекнат продуктите, гювечето се отваря, счупва се яйцето, може да се наръси отново с шарена сол или чубричка, и се запича до приятен загар. 

Да ви е сладко! :)


ОЩЕ РЕЦЕПТИ ЗА ГОТВЕНЕ В ГЛИНЕНИ СЪДОВЕ ТУК: 
http://healthy1001recipes.blogspot.bg/search/label/рецепти%20в%20глинени%20съдове



Домашен заек с бира в гювеч тук:
 http://healthy1001recipes.blogspot.bg/2016/04/cooking-rabbit-in-clay-pot.html





Пилешко с гъби на сач тук:





Зеленчуци на сач тук:
http://healthy1001recipes.blogspot.bg/2016/04/vegetables-clay-pot.html



Ако желаете да виждате новите рецепти, моля последвайте страницата ми във ФБ: