Търсене в този блог

сряда, 23 март 2016 г.

Бохчи от тиквички със сирене / Bundle zucchini with cheese






В края на зимата всички се нуждаем от лека и витаминозна храна. Комбинацията от тиквички със сирене е класика в българската кухня. Приготвена в различни варианти, резултатът е винаги успешен. Тази рецепта се отличава от останалите, по това че резултатът е ефектен като визия и с добавения доматен сос и сирене, вкусът на този пролетен зеленчук се обогатява значително. Общо взето, при приготвянето на ястието, няма какво да се обърка, така че може да се приготвя и от начинаещи кулинари, достатъчно е само много желание. За калориите няма какво да говорим, ясно е че домати и тиквички съдържат съвсем ограничено количество калории. Единствено сиренето е по-калоричния продукт тук, но в една порция се съдържа съвсем малко като количество. Според моите изчисления една бохчичка съдържа около 50-60 калории.



Продукти:
3 малки тиквички
200 грама сирене
500гр домати
1-2 скилидки чесън или 1-2 стръка зелен чесън
шарена сол или босилек
млян черен пипер
2 с.л зехтин
магданоз
хималайска сол
клечки за зъби - не са за ядене :)



Приготвяне:
Включвате фурната на 180 градуса, за да загрява. В тенджера наливате около 1 л вода и добавяте малко сол, слагате я на котлона за да заври водата. Тиквичките се измиват добре, изрязват се двата края и с ножа по дължина се нарязват на филии с ширина 2-3мм. 






Дръпвате тенджерата от котлона и сипвате нарязаните тиквички в горещата вода за около 5 минути. След като омекнат ги изваждате, отцеждате от водата и изчаквате да поизстинат. Вземате две филийки от тиквичките, кръстосвате ги и слагате едно парче сирене в средата. Големината на кубчето сирене, зависи от големината на тиквичките. 






Поръсвате сиренето с босилек или шарена сол. Събирате краищата на лентите и ги забождате с дървени клечки за зъби. Получените бохчички редите в тавичка, намазана с малко зехтин. 






Печете в загрята фурна на включен вентилатор, ако е необходимо наливате малко вода на дъното на тавата. Докато тиквичките са във фурната можете да приготвите доматения сос. Обелвате доматите, загрявате на котлона тиган с малко зехтин на дъното. 






Добавяте доматите и бъркате докато изври водата и сосът се сгъсти. Овкусявате със черния пипер, чесъна и ако е необходимо - малко хималайска сол. Когато тиквичките се запекат, изваждате ги от фурната, поднасяте с малко доматен сос и нарязан на ситно магданоз. Да ви е сладко! :)





 Още рецепти за тиквички от блога:

Рецепта за тиквички на фурна тук: http://healthy1001recipes.blogspot.bg/2016/03/blog-post_31.html




Ако желаете да виждате новите рецепти, моля последвайте страницата ми във ФБ:
https://www.facebook.com/healthy1001recipies/