Търсене в този блог

петък, 25 март 2016 г.

Пилешки дробчета в гювече / Chicken livers in a clay potПриготвянето на пилешки дробчета, не изисква някакви специални умения. В повечето рецепти, продуктите преди да се поставят в гювечето, се запържват в олио, но според моят опит, вкусът нищо не губи ако се пропусне този момент. А що се отнася до правилата за здравословно хранене, пърженето на продукти е абсолютно неприемливо. Някои домакини, убедено отричат вкусовите качества, на ястия приготвени без предварително запържване. Но моят дългогодишен опит, показва, че вкусът на едно ястие не зависи от това. Важното е, продуктите да се оставят достатъчно дълго да се задушат в собствения си сос с подходящите подправки, водата да се изпари и да останат само на мазнина, след което да се запекат. До сега, всичко приготвено от мен по този начин, се е изяждало до последната "трохичка", дори от предубедени кулинари. Приготвени по този начин дробчета в гювече съдържат около 330 калории за една порция - което е приблизително колкото една шоколадова вафла. 

Продукти за 2 гювечета:

400 гр пилешки дробчета
4 средни глави лук ( аз слагам червен )
2 моркова
2 домата
2 лъжици зехтин
чубрица
къри
шарена сол и др. по избор
хималайска сол
Приготвяне:

Дробчетата се измиват и се изцеждат от водата в гевгир или в наклонен съд. Лукът, морковите и доматите се нарязва на филийки. В гювечета се слагат дробчетата, зеленчуците подправките и зехтинът. Всички продукти се объркват добре, за да се намазнят. 


Аз не слагам вода, защото зеленчуците си пускат достатъчно такава, но все пак наблюдавам гювечетата по време на печенето. Ако гювечетата не се затварят добре, водата може да се изпари бързо, преди още продуктите да са омекнали добре. В такъв случай добавям малко вода, но това почти никога не се случва. Накрая отварям капаците и запичам гювечетата отгоре. Вкусът на храна, приготвена в глинен съд е неустоим. Поднасям със салата според сезона. Да ви е сладко :) 


Ако желаете да виждате новите рецепти, моля последвайте страницата ми във ФБ:
https://www.facebook.com/healthy1001recipies/