Търсене в този блог

сряда, 30 март 2016 г.

Медена бисквитена торта с банани / Honey cake with biscuits and bananas





Един вариант на известната бисквитена торта, която всеки е хапвал. Разликата тук, че е избегната употребата на рафинирана захар и е заменена с природния продукт - мед. Вместо банани, могат да се използват различни плодове - според сезона. Разбира се, възможно е комбинираното използване на захар и мед, според вкуса. Лесна рецепта за вариант на бисквитена торта, единственият недостатък е че трябва да се изчака поне 12 часа за консумацията ѝ. Всъщност колкото повече стои, става по-вкусна, но това е трудно постижимо, защото е трудно да ѝ се устои. :)

Продукти:
3 малки пакета съвсем обикновени бисквити / от 130гр
1л прясно мляко / отделно още 1 чаша
2 пакетчета натурално царевично нишесте или 90 гр - 5 супени лъжици с връх
1 с.л какао или 50 гр натурален шоколад
1 чаена чаша мед / може и повече, ако обичате по-сладко
2 банана
кокосови стърготини
ванилия

Приготовяне:

Разделям млякото на две, в две тенджерки по половин литър. Слагам на котлоните за да заври / първо едната и след пет минути втората тенджерка/ , междувременно разтварям нишестето също в две купички, разделено наполовина. В едната купичка с нишесте, слагам какаото, в другата ванилията. Сипвам по 50 мл вода и разбърквам добре. Щом първата тенджерка с мляко заври, изсипвам купичката с какаото и бъркам за да се получи крем.  Дърпам от котлона и добавям 3-4 с. л мед и разбърквам добре. Втората половина на млякото се приготвя по същия начин, но с нишестето с ванилията. Във форма за торта 22 см с падащ борд, нареждам един ред бисквити, натопени в отделената чаша затоплено прясно мляко. По краищата бисквитите се начупват за да попълнят формата. Върху първия ред бисквити изсипвам половината от крема с какаото. Редя втори ред бисквити и заливам с половината от крема с ванилията и върху него нарязани тънки филийки от единия банан. Ако обичате по-сладичко, можете да добавяте мед върху всеки ред. Третия ред бисквити и отново какаовия крем. Гледайте да действате по-бързичко, за не изстине много крема, ако е необходимо, можете да го загреете пак. Четвъртия ред бисквити и заливам отгоре с белия крем. Украсявам с банан и малко течен шоколад или ако ми е останал от какаовия крем. Оставям го да изстине, наръсвам кокосови стърготини и заливам с останалия мед. 




Завивам със свежо фолио и поставям формата във хладилника най-малко за 12 часа.  След като е престояла достатъчно и бисквитите са омекнали я вадя от хладилника, отделям внимателно с нож около борда на формата и го свалям. После режем на парчета заливаме с мед на вкус и ... никога не ни стига. : )





Още десерти от блога: 

Чийзкейк с ягоди и цедено кисело мляко тук:




Чийзкейк с целувки и ягоди  тук: http://healthy1001recipes.blogspot.bg/2016/04/cheesecake-meringue-kisses.html




Печени ябълки с портокали и мед тук: http://healthy1001recipes.blogspot.bg/2016/02/apples-with-honey.html




Ако желаете да виждате новите рецепти, моля последвайте страницата ми във ФБ:
https://www.facebook.com/healthy1001recipies/