Търсене в този блог

събота, 2 април 2016 г.

Прясна трицона на фурна

Тази невероятно вкусна дребна риба е известна още и под името - цаца. Хората живеещи край морето я познават предимно прясна - обикновено се приготвя пържена, може да се овкуси с лимон и върви много с бира или бяло вино. През лятото всички заведения край морето, предлагат прясна, пържена трицона, а уханието ѝ се носи наоколо в летните вечери. Тези мъници дори няма нужда да се чистят от костите, след топлинната обработка стават хрупкави и крехки. Имат само един голям минус - пърженето и цапането. Тук давам една невероятна рецепта за цаца на фурна. На вкус е почти като пържената, но не е толкова мазна, а и след приготвянето ѝ, кухнята не прилича на едно малко Ватерло. :) Честно казано, не зная дали замразената трицона може да се приготви по същия начин,  защото е напълно вероятно след размразяването и, тя да се окаже твърде мека или направо да се разпада.

Продукти: 
1 кг прясна трицона / цаца
5 с.л. брашно
3 с.л галета
сол
100 мл олио

Приготвяне:
 Измиваме добре рибките и отцеждаме водата, аз използвам гевгир. 


Отделно в купичка разбърквам брашното с галетата и солта. В подходящ съд/ тавичка изсипвам рибата и добавям брашнената смес. Обърквам добре всичко ето така:


В плитката тава от фурната сипвам малко олио и намазвам добре дъното ѝ. Може да се използва хартия за печене, в този случай няма нужда да се намазва с мазнина. Редя рибките една по една и ги заливам отгоре с тънка струйка олио, като гледам всички рибки да са намазнени. 


За килограм трицона ми са необходими две тавички. Слагам тавичката да се пече в загрята на 200 градуса фурна. Пека до зачервяване на рибките. Трябва да се знае, че по-дребните рибки се запичат по-бързо. 


Стават невероятно хрупкави и вкусни и се избягва многото мазнина при пърженето. 
Това е, става бързо и уникално вкусно. Може да се похапват като мезе към вино или бира, да се консумират като основно ястие с подходяща салата, според сезона. Да ви е сладко! 


Ако желаете да виждате новите рецепти, моля последвайте страницата ми във ФБ:
https://www.facebook.com/healthy1001recipies/