Търсене в този блог

понеделник, 18 април 2016 г.

Чийзкейк с целувки и ягоди / cheesecake Meringue Kisses





Рецепта за лек и ефирен сладкиш с целувки и цедено кисело мляко. Аз съм го приготвила с ягоди, но е възможно те да се заменят с други плодове според сезона. Приготвих го с желатин, но мисля, следващия път да опитам да го направя без него. В този вариант беше готов за консумация след 3-4 часов престой в хладилника. Моят опит показа че след 4 часа, целувките в тортата, бяха крехки и трошливи и сладкишът имаше ефирен вкус, като се усещаше комбинацията от различните съставки - вкусът на целувката се сменяше с вкусът на мекия млечен крем и в следващия момент се добавяше и вкусът на ягодите, като един фойерверк от наслагващи се сладости. На следващия ден, целувките в тортата поомекнаха и поеха вкусът и аромата на останалите продукти, като се смесиха в една плътна комбинация от мекота и ефирност. Така че, всеки ще реши кога би искал да я консумира, защото наистина е въпрос на вкус. Мненията у дома се разделиха - едни предпочитаха хрупкавия вариант, другите казаха че мекичка е по-вкусна, но всички бяха единодушни, че не биха я отказали всякаква :).
И така:

Продукти:
200 гр готови целвуки
500 гр цедено кисело мляко
125 гр крема сирене
1ч.ч. пудра захар
1к.ч прясно мляко
500 гр ягоди
3 ванилии
20 гр желатин
шок. пръчици

Приготвяне:

Измих ягодите и ги поставих в гевгир да се отцедят. С миксер разбих цеденото кисело мляко с крема сиренето и  захарта. Постепенно добавих прясното мляко и накрая ванилията. Изсипах желатина в чаша с 100 мл вода. След като водата пое желатина, сложих чашата на водна баня с гореща вода, т.е. в по-голям съд и го бърках, докато се разтопи напълно. После го добавих към сместа с цеденото мляко и разбърках добре. 







Облепих форма за торта със стреч фолио и започнах да редя по следния начин: най-отдолу един ред с начупени целувки, върху тях нарязах ягоди на парчета 




и залях с половината смес. Върху нея започнах да редя пак начупени целувки:












ягоди и другата половина от сместа. Загладих отгоре и покрих с фолио. Сложих формата в хладилника за 3-4 часа и украсих с цели целувки, ягоди и шоколадови пръчици. 




Снимката с парчето от сладкиша я направих на следващия ден, защото когато го разрязах, вече беше вечер и не ми стигна светлината за добра снимка:


Това е :)


Ако желаете да виждате новите рецепти, моля последвайте страницата ми във ФБ:
https://www.facebook.com/healthy1001recipies/