Търсене в този блог

неделя, 10 април 2016 г.

Домашен заек с бира в гювеч / Cooking rabbit in a clay pot



Ястия в глинени съдове са не само здравословни но и много вкусни. Глината е природен продукт, който се използва от векове за изработка на съдове за готвене. Специфичното при този вид съдове е, че те се поставят винаги в студена фурна или на студен котлон, защото съдът може да се пукне. Времетраенето при готвене с глинен съд е повече, но за сметка на това, вкусът е много по-наситен, защото ароматът и консистенцията на съставките на ястието имат достатъчно време да се съчетаят максимално, Освен това, готвенето в глина, запазва всички полезни свойства на храната, като запечатва парата в съда. Готвенето в такъв съд, не изисква използването на мазнина, така че, такива ястия съдържат много по-малко калории. 
Тази рецепта е за приготвяне на домашен заек в затворен гювеч. Има значение, дали заекът е див или домашен, защото дивият заек е много по сух и за това трябва да се добави повече мазнина. И така - рецептата:

Продукти:
1 домашен заек - аз използвах обезкостен
300 гр гъби
половин чаша зехтин 
1-2 ч. л . червен пипер
1 ч.ч бира
2 моркова
4-5 скилидки чесън
2 патладжана
1 връзка зелен лук
целина
млян черен пипер
дафинов лист
бахар
сол

Приготвяне:
В купичка смесвам зехтина, бирата, пресования чесън, червения пипер, черния пипер и малко сол. Намазвам парчетата месо с тази смес и оставям на хладно за около час. Междувременно нарязвам патладжана на кръгчета, посолявам и го оставям да се отцеди. След като се отдели горчивия му сок, измивам филийките и ги подсушавам. След час подреждам в гювеча: парчетата месо, гъбите нарязани на едро, морковите нарязани на кръгчета, зеления лук, патладжана- нарязан на филийки, 1-2 дафинови листа, бахар и ръсвам с малко сол. По желание може да се добави краве масло или още малко зехтин, в зависимост доколко е сух заекът. Накрая всичко се залива с 1 чаша вода- имайте предвид че продуктите пускат доста вода, така че накрая, цялото ястие плува в собствения си сос. 
Захлупвам гювеча с капака и слагам в студена фурна. Включвам на 220 градуса за час и половина. След това отварям гювеча и разбърквам продуктите. В този момент всички продукти вече са намалили обема си и са пуснали много собствен сос. Намалявам температурата на фурната на 180 градуса и оставям още за около един час. После отварям капака и запичам отгоре за около половин час. Времетраенето на печене зависи от възрастта на заека, така че даденото тук е относително, но мисля че върши работа в повечето случаи.
Поднасям с картофено пюре и зелена салата. Да ви е сладко! :)



Ако желаете да виждате новите рецепти, моля последвайте страницата ми във ФБ:
https://www.facebook.com/healthy1001recipies/