Тази рецепта за вкусното вегетарианско ястие Шакшука или яйца по арабски, срещала съм още и наименованието - яйца по селски, съм го приготвила почти без мазнина, в тиган с незалепващо покритие. Практически зеленчуците са запечени като на скара, за разлика от традиционната рецепта, в която те се запържват. Една порция от 300 гр съдържа около 250 калории, което прави това ястие напълно приемливо за всяка диета за отслабване и подходящо за заболявания при които, трябва да се избягва запържване на продуктите.
Продукти:
1 глава лук
2-3 стръка зелен лук
2-3 скилидки чесън
6-7 червени или зелени чушки/ пиперки
1 буркан домати или около 500 гр пресни
5 яйца
1 лъжица зехтин
сол
шипка захар
кимион
млян черен пипер
червен пипер
къри
магданоз
Приготвяне:
Сложих по-широк тиган с незалепващо покритие да се загрява бавно и междувременно нарязах лука на шайби, а чесъна на ситно. Намазах тигана с малко зехтин и сложих нарязаните лук и чесън и бърках докато получиха кафеникав цвят.
Добавих нарязаните пиперки и отново бърках, докато омекнаха добре.
Изсипах консервираните домати, щипка захар и подправките на вкус, без магданоза. След като зеленчуковата смес завря, бърках около 7-8 минути, докато сместа се сгъсти. Ако се използват пресни домати, времето ще е малко повече.
След като ястието се сгъсти, счупих едно по едно яйцата, като гледах да ги разположа равномерно в тигана. Покрих съда с капак и след десетина минути яйцата са готови, а сосът е леко запечен.
Готовото ястие поръсих със шарена сол и нарязан на ситно магданоз.
Ако желаете да виждате новите рецепти, моля последвайте страницата ми във ФБ:
https://www.facebook.com/healthy1001recipies/
https://www.facebook.com/healthy1001recipies/