Търсене в този блог

неделя, 15 май 2016 г.

Замразен йогурт с ягоди и шоколад / Frozen yogurt with strawberries and chocolate
За пръв път правя замразен йогурт или по нашему кисело мляко. Всъщност преди това попрочетох доста как точно се прави и каква е разликата между киселото мляко и йогурта. Общо взето, разликата е доста размита, някъде е посочена като такава, общото количество на млечнокиселите организми в крайния продукт, на друго място е посочена разликата в технологията на заквасването - т.е. в киселото мляко, закваската се поставя след разфасоването на продукта - във всяка кофичка поотделно, а при йогурта закваската се слага в общия силоз и продуктът се разбърква непрекъснато, за да добие кремообразен вид. Аз в тази рецепта използвах готово кисело мляко с висока масленост, но мисля следващия път сама да си подквася такова. Както и да е, няма да сменям заглавието, още повече че у нас май,  наименованието йогурт се тълкува като  - подсладено кисело мляко с добавени плодове или някакви аромати. 

Продукти: 
1 кг домашно кисело мляко или такова с висока масленост
подсладител или захар на вкус
300 гр ягоди
3 ванилии
5-6 бисквити
3 с.л. кондензирано мляко или сухо мляко
шок. пръчициПриготвяне:
Порових доста из нета, за да прочета много рецепти и наши и чужди за приготвяне на този разхлаждащ летен десерт. Главното което извадих като извод е, че млякото трябва да е с висока масленост, за да се получи по фин вкус или ако не сте сигурни в доставчика, да се добави кондензирано мляко или сухо такова,  за да се уплътни консистенцията. И така - изсипах киселото мляко в купа, сложих подсладителя на вкус, ванилията и добавих размитото в топла вода сухо мляко. Разбих добре с миксера и отделих една трета в отделна купа. Исках за разкош, да направя и малко шоколадово мляко, за да се поднесе като комбинация от двата вида - ягодов и шоколадов замразен йогурт. Изчистените и нарязани ягоди, разбих с пасатора и добавих към по-голямата част на млякото. 
Към купата с отделеното една трета мляко добавих начупените бисквити и шоколадовите пръчици и разбих добре с миксера. Изсипах в купички, покрих ги и ги сложих във фризера. На всеки половин час ги отварях и ги разбърквах добре, за да се получи кремообразна смес. След няколко часа имах чудесно замразено кисело мляко в две разновидности - с ягоди и със бисквити и шоколад. Ако искате да стане по-бързо, използвайте по-малки съдове за замразяване. Може да се гарнира с ягоди, с шоколадови парченца, с мед и орехи или кой с каквото обича. 
ОЩЕ РЕЦЕПТИ С ПЛОДОВЕ:
Ако желаете да виждате новите рецепти, моля последвайте страницата ми във ФБ:
https://www.facebook.com/healthy1001recipies/