Търсене в този блог

четвъртък, 2 юни 2016 г.

Пълнени гъби с кашкавал на фурна




Гъбите са любим продукт в диетите за отслабване. Съдържат малко калории, освен това засищат добре и на всичко отгоре, приготвени добре са много вкусни. Единствения недостатък е че са трудно смилаеми, за това не се препоръчват за хора със стомашни заболявания. Рецептата за гъби на фурна дадена тук е нискокалорична и може да се впише чудесно в менюто на тези, които по една или друга причина, трябва да консумират нискокалорични храни. Приготвена почти без мазнина, единствения продукт който вдига калориите тук е кашкавала, но при положение, че останалите продукти са с достатъчно малко калории, общата равносметка е доста добра. Една пълнена гъба съдържа около 140 калории.


Продукти:
0,500 грама едри гъби  - около 8 броя
100 грама колбас или пушено филе
1 зелена чушка
1 червена чушка
200 грама кашкавал
2 яйца
2 с.л. зехтин
сол
черен пипер
сминдух или балканска шарена сол
няколко резенчета домат
магданоз

Приготвяне:

Чушките се нарязват на ивички, колбаса или филето на кръгчета, колкото диаметъра на гъбите. 




Гъбите се почистват от пънчетата. Нареждат се в тава покрита с хартия за печена и се намазняват със зехтина, поръсва се с малко сол, черен пипер и шарена сол. Във всяка гъба се поставя кръгчето филе и върху него ивичките на чушките. Пънчетата могат да се разположат в останалите свободни места. 



Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 20-25 минути или докато се запекат леко отгоре. Междувременно кашкавала се настъргва и се разбърква добре с яйцата. Запечените гъби се изваждат от фурната и се покриват обилно с кашкавалената смес. Запечените пънчета на гъбите могат да се покрият с резенчета домати. 




Тавата се връща във фурната до запичане на кашкавала с яйцата и получаване на приятен загар.





Във всяка чиния се поставя пълнената гъбка, запеченото пънче с домат и салата според сезона и вкуса и се наръсват с нарязан магданоз.