Търсене в този блог

събота, 11 юни 2016 г.

Трипластов омлет с плънка




Рецепта за едно лятно, вегетарианско ястие. Разбира се, може да се импровизира и да се добавят и други зеленчуци или някакъв вид шунка или филе. Аз съм го приготвила с много малко мазнина, в тиган с незалепващо покритие. Продуктите тук са дадени за тиган с размери 28 на 28 см. Вместо запечени на тигана, зеленчуците могат да се запекат във фурната или да се изпържат, но в такъв случай количеството на олиото се умножава многократно и съответно калориите съдържащи се в крайния продукт.


Продукти:
9 бр яйца
2 средни патладжана
1 тиквички
3 червени чушки / пиперки
150 грама краве сирене
3-4 лъжици кисело мляко
3-4 скилидки чесън
2-3 с.л. олио или зехтин
млян черен пипер
копър
сол

Приготвяне:

Тиганът се поставя на котлона и се включва на висока степен. 3 броя яйца се разбиват с вилица, без да се разпенват много.  Добавят се три супени лъжици вода и се разбърква добре. 



Котлонът се намалява на по-ниска степен. Дъното на тигана се намазва с олиото / ако искате да намалите още калориите, можете да пропуснете тази стъпка, яйцата няма да залепнат на тигана с незалепващо покритие/.  Разбърканите яйца се изсипват в тигана и се приготвя омлет, който се запича от двете страни. 



Готовият омлет се слага в широка чиния и по същия начин се приготвят още два такива от останалите яйца. Трите омлета се оставят настрана. 



Зеленчуците се нарязват на филийки и се запичат в грил тигана по видове. Аз запекох първо патладжана, посолих го леко и го сложих в тенджера с капак. След това тиквичките по същия начин и накрая чушките. Ако обичате по хрупкави зеленчуци, може да не затваряте тенджерата с капака. 



В купа намачках добре сиренето и добавих няколко лъжици кисело мляко, за да се получи гъста каша. Може да се разбие с миксер, но аз използват уреда за пресоване на картофи. Добавих пресования чесън и копъра и разбърках всичко добре. 



Върху първия омлет наредих половината зеленчуци, ръснах с малко черен пипер и шприцовах отгоре с белия сос. 


Покрих с втория омлет и повторих процедурата с останалата зеленчукова смес.  Отгоре поставих третия омлет, останалата част от соса и украсих с кръгчета червени чушки и маслини. 







Ако желаете да виждате новите рецепти, моля последвайте страницата ми във ФБ:
https://www.facebook.com/healthy1001recipies/