Търсене в този блог

четвъртък, 16 юни 2016 г.

Торта с козунак и череши


Както често се случва в домакинствата и аз един ден се видях с останал и изсъхнал козунак. Трябва да го вложа в някакъв сладкиш за да се изяде, и във всички случаи, сладкишът трябва да е вкусен. Сега е времето на черешите, така че този вкусен плод ще участва в рецептата. Гледам че имам и меки и сладки праскови, така че и те - в купата при черешите. Преглеждам набързо някои рецепти с подобни сладкиши с останали от Великден козунаци и решавам, как точно ще  направя сладкиша или " тортата" защото ще е в тортена форма със свалящ се борд.  И така:


Продукти:

1/2 сух козунак или около 400 гр. 
1 л прясно мляко
1 пакетче нишесте с ванилия
1 пакетче нишесте с шоколад
подсладител или захар на вкус / аз използвах тръстикова захар
3 праскови
250 гр добре узрели череши
ром
шоколадови пръчици

Приготвяне: 

Във формата за торта подредих половината козунак, нарязан на филийки. Сварих прясното мляко със захарта. Отделих 4-5 с. л. за наръсване на козунака за да поеме. Ако е по-сух, може и повече подсладено прясно мляко да се отдели. Разделих млякото на две, в едната половина добавих нишестето с ванилия, в другата половина нишестето със шоколад, като получих два гъсти крема.  Напоих козунака с две-три лъжици мляко, подредих отгоре нарязаните на филийки праскови и напръсках с рома. Залях отгоре с белия крем докато е още горещ. Върху крема наредих останалия козунак на филийки, напоих ги с млякото, напръсках с рома и залях всичко с крем - шоколада. Върху шоколада подредих нарязаните на половина и обезкостени череши и наръсих с шоколадовите пръчици, докато крема е още горещ, за да се разтопят и да се получи вкусна шоколадова глазура.  Цялата процедура с приготвянето на тортата отне не повече от 30 минути. 


След като изстина, покрих тортата със стреч фолио и я оставих в хладилника за няколко часа. След това се изяде толкова бързо, че едва успях да снимам едно срязано парче. :) 

И тази рецепта може да се променя в различни варианти - с различни плодове или видове крем.


Ако желаете да виждате новите рецепти, моля последвайте страницата ми във ФБ:
https://www.facebook.com/healthy1001recipies/                         Още рецепти с плодове от блога ТУК