Търсене в този блог

неделя, 19 юни 2016 г.

Здравословни бонбони с плънка от сладолед

В тези горещи дни, ми се искаше да приготвя нещо сладко, здравословно и разхлаждащо. Поразгледах някои рецепти в интернет и сглобих набързо една комбинация, която се оказа великолепна и дори неочаквано вкусна и за тези които не си падат по здравословното хранене. Тези " бонбони " без захар се приготвят лесно и бързо, има възможност да се импровизира и с друг вид ядки или сушени плодове. Продуктите тук са примерни, комбинациите може да са много. Всъщност, се позачудих дали да са топки, бисквити или бонбони, но явно последното се оказа че е общоприето за този вид сладки.


Продукти:

200 гр сушени смокини
100 гр сурови бадеми
100 мл сладолед / домашен или купешки
2 с.л. натурален пчелен мед
канела
ром
кокосови стърготини
шоколадови пръчици


Приготвяне: 

В блендера сложих нарязаните на парченца сушени смокини и ги смлях. След тях смлях на едро и суровите бадеми / може да се запекат преди това, за тези които не обичат сурови ядки/. Смесих ядките и смокините в купа, добавих течния пчелен мед, канелата и рома и разбърках всичко добре. 

Отделно смесих кокосовите стърготини и шоколадовите пръчици, а в друга чинийка нарязах замразения сладолед на малки кубчета. Може да се използва замразения йогурт с домашно кисело мляко от рецептата ТУК 
Оформях топчета колкото малък орех от сместа с дупка, в която поставях кубченце от сладоледа. 

После покривах топчетата с още малко от сместа и ги овалвах в кокоса и шоколада. Трябва да се работи бързо, защото сладоледа се топи или да се държи във фризера и да се вади на части.
Готовите бонбони ги сложих във фризера за два три часа. От това количество продукти, получих 14 топчета с размер колкото орехи. Пресметнах калориите за един бонбон и получих около 80-90 калории за бройка, което се оказа че не е толкова много, колкото очаквах. Това е всичко. :)


Ако желаете да виждате новите рецепти, моля последвайте страницата ми във ФБ:
https://www.facebook.com/healthy1001recipies/