Търсене в този блог

понеделник, 20 юни 2016 г.

Тиквички на грил тиган с доматен сос







Отново рецепта за вкусно и  лесно лятно вегетарианско ястие - гриловани тиквички с доматен сос.  На грил тиган се приготвя почти без мазнина, но разбира се, може да се използва и обикновен тиган с повече олио или зехтин. Ястието е вкусно както топло, така и изстинало или дори студено. При желание, зеленчуците могат да се оставят леко хрупкави, но могат и да се запекат и после да се задушат за да омекнат напълно. Тази рецепта съдържа изключително малко калории и е един отличен избор за горещите летни дни, плюс това при използването на грил тигана, витамините се запазват в най-голяма степен.


Продукти:
3 средни тиквички
2 глави лук
3-4 добре узрели домата
2-3 скилидки чесън
черен пипер
босилек
хималайска сол
зехтин
магданоз



Приготвяне:
Зеленчуците се измиват добре и се подсушават. Тиквичките се нарязват на филийки по дължина, лукът на шайби и доматите на кубчета. Тиганът се нагрява и се намазва с малко мазнина. Тиквичките се запичат добре, до омекване, ако обичате по-хрупкави зеленчуци, ги вадите по-рано.






По същия начин се запича и лукът, до покафеняване. 






Посоляват се, след като се извадят от тигана. След тях в тигана се изсипват и доматите и се бъркат докато се сгъстят. Ръсва се една щипка захар, добавят се подправките и пресования чесън. Може да се добавят и други подправки по желание. Накрая се добавя и малко сол. 
В чиния за сервиране се слагат няколко парченца от тиквичките, върху тях се разполага запечения лук, заливат се с няколко лъжици от доматения сос и се поръсва с нарязания пресен магданоз.  








Ако желаете да виждате новите рецепти, моля последвайте страницата ми във ФБ:
https://www.facebook.com/healthy1001recipies/