Търсене в този блог

събота, 27 август 2016 г.

Пърленки със зехтин и сирене на сач





Рецепта за вкусни пърленки изпечени на глинен сач/ или на грил тиган/.  Класическата рецепта за тестото е с мая, брашно и вода. Аз съм я променила малко, като съм използвала хлебна сода, зехтин, яйце и кисело мляко и съм смесила бяло и пълнозърнесто брашно. Получените пърленки са много вкусни, може да са по-мекички или по хрупкави, в зависимост от дебелината на разточената питка от тестото. Ние ги харесахме и в двата варианта, похапнахме ги и със сирене/ макар че пърленките съдържат сирене/ и с пчелен мед. Комбинацията между сиренето и медът е много сполучлив сладко - солен уникален вкус и аромат. Най-вкусни са топли, но и изстинали са чудесни.

Продукти:
600 гр бяло брашно
200 гр пълнозърнесто брашно
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. вода  - леко затоплена
2 с.л. зехтин
1 яйце
1 ч.л. хлебна сода
1ч.л. сол
1 ч.л. захар
250 гр сирене
краве масло
малко олио

Приготвяне:
Содата се разтваря в киселото мляко. В купа се разбива яйцето с вилица. 



Към яйцето се добавят киселото мляко със содата, водата, зехтина, солта и захарта. Двата вида брашно се пресяват, прави се кладенче в средата и се изсипва сместа от купата. 


Омесва се меко тесто, ако има нужда от още брашно, може да се добави. 


Тестото се разделя на 8 части. Всяка част се разточва на тънко, намазва се леко с масло и се наръсва с натрошено сирене. 


Навива се на руло и се завива на охлюв. Така получените осем тестени охлюва се покриват с фолио и се оставят на хладно за около 1 час.


Загрява се сачът и се намазва леко с олио. Всеки охлюв се разточва на тънка кора и се пече на нагорещения глинен сач от двете страни. 




Изпечените питки се намазват с масло, нареждат се една върху друга и се оставят за известно време под капак или се покриват с кърпа. 





Това е всичко. Да ви е сладко! :) 


Ако желаете да виждате новите рецепти, моля последвайте страницата ми във ФБ: