Търсене в този блог

събота, 24 септември 2016 г.

Замразяване на зеленчуци за зимата
 Всяка домакиня знае поне няколко начина, да подготви зимнина за семейството си. Този, който споделям, е само един от многото и се надявам, че може да свърши работа на някого. От години през есента замразявам зеленчуци във фризера. Оказа се, че е доста добра идея. През зимата, просто отварям торбичка със необходимия ми зеленчук и си вземам колкото ми трябва.
 Купувам домати от сорта Рома, които се отглеждат точно с такава цел - за зимнина. Измивам ги добре и ги подсушавам. Слагам ги в торбички и подреждам във фризера. Добре подсушените домати, след замразяване не се слепват един в друг, а всеки домат си е отделен, така че, мога да си извадя спокойно само един домат. След това го измивам с вода със стайна температура или направо от чешмата, кожицата на домата се свлича сама. След една две минути мога да го разрежа на парчета, докато е все още замразен, но не омекнал и се реже лесно и да го използвам са супи, ястия и доматен сос.
 Пиперките ги замразявам нарязани на парченца, за ястия и цели - изчистени от дръжките и семките - от тях стават чудесни пълнени пиперки. Пълня ги както са замразени, и веднага ги пека във фурната. Пиперките също ги измивам добре и ги подсушавам, преди да ги наредя в торбички.
 Тиквички - измити, подсушени и нарязани или на кубчета или на колелца. Чудесни са за супи, зеленчукови ястия или каквото се сетя.
 Патладжан - нарязвам го, посолявам леко и след двайсетина минути измивам от горчивия сок и подсушавам добре филийките. Нареждам в торбички и замразявам.
 От подправките - замразявам предимно целина и копър. Измивам ги и след като изсъхнат ги нарязвам на ситно и ги замразявам в малки торбички.
 Това е - лесно, бързо и удобно. Замразените зеленчуци запазват голяма част от полезните си съставки.Ако желаете да виждате новите рецепти, моля последвайте страницата ми във        ФБ: https://www.facebook.com/healthy1001recipies/