Търсене в този блог

събота, 3 декември 2016 г.

Как да си направим Тофу - соево сирене
Рецепта за Тофу - домашно приготвено соево сирене. Сиренето Тофу е известно с богатото си съдържание на протеини, нула съдържание на холестерол,  богато е на антиоксиданти и на желязо. То може да се пече, пържи, да се използва като плънка на зеленчуци и много др. С тофуто се правят много десерти, то е универсален продукт с неутрален аромат и вкус, поради което, вкусът му може да се моделира с различни видове подправки, според вкуса. Парчета от това сирене, може да се консумират директно, подправени със зехтин, доматен сос, босилек, черен пипер или чеснова каша. Тофуто е Чудесно допълнение към хранителния режим при пости или за вегетарианци. Може да се включва в диети за отслабване, тъй като 100 грама съдържа само 80 калории. За да приготвим Тофу, са ни необходими само соево мляко и прясно изцеден сок от лимон.


Приготвяне:  Рецептата тук е дадена за 2 литра соево мляко, от което получих около 330 гр Тофу. Описание как да си направим соево мляко, можете да прочетете ТУК


Изсипваме соевото мляко в тенджера и загряваме на котлона до около 80 градуса. Млякото трябва да е горещо, но да не е завряло.


За два литра мляко изцеждаме 125 мл лимонов сок.Сипваме лимоновия сок в горещото мляко и захлупваме тенджерата с капака.Изчакваме 20 минути и отваряме тенджерата. Млякото се е пресякло.Следващата стъпка е прецеждане на пресеченото мляко - аз използвам пластмасова кутия, която пробивам с шило на няколко места.  Вътре покривам с  марля, като оставям половината от плата навън. Кутията слагам в гевгир а гевгирът в голяма купа за оттичане. С черпак се гребва внимателно от пресеченото мляко в тенджерата и се сипва в кутията,


 Когато, водата се прецеди през дупките, я изхвърлям от купата и слагам още от пресеченото мляко в кутията. И така, докато кутията се напълни догоре. 


Полученото прецедено, съсирено мляко, завивам с марлята, затискам с подходящ капак - аз изрязвам твърда пластмаса със съответния размер - и слагам отгоре чаша с вода, за тежест.


Оставям така 12 часа за се отцеди и след това развивам от марлята. Получава се това Тофу.Нарязвам го на парчета и го съхранявам в хладилник.


Ако желаете да виждате новите рецепти, моля последвайте страницата ми              във ФБ: https://www.facebook.com/healthy1001recipies/