Търсене в този блог

неделя, 26 февруари 2017 г.

Постно ястие от задушено прясно зеле




Рецепта за едно семпло, постно, задушено прясно зеле, но толкова вкусно, че не мога да се спра да си го хапвам, добре че е доста ниско калорично, че това не се отразява особено на фигурата. Продуктите са основно зеленчуци и много подправки и малко мазнина. Всъщност калориите идват най-вече от количеството мазнина, която се използва. Зелето и останалите зеленчуци се задушават, докато омекнат напълно, поемат подправките и останат само на мазнина, доколкото я има. Тайната на чудесния вкус е точно в комбинацията от подправки и зеленчуци, оставени на бавен огън до пълното им задушаване и поемането на ароматите им.



Продукти:

1 средна прясна зелка
2 моркова
2-3 домата - пресни, замразени или от консерва
1 глава лук - аз използвам червен
1 с.л зехтин или олио
2-3 скилидки чесън
сол
черен пипер млян и на зърна
дафинов лист
копър
магданоз
червен пипер




Приготвяне:



Зелката се почиства и нарязва на ивици, претрива се със сол и се задушава в мазнината на не силен котлон до полуомекване. Трябва да се бърка, за да не залепне на дъното и да загори. Добавят се нарязаните моркови, лук, черен пипер, дафинов лист и червен пипер. 




Всичко се разбърква добре и се оставя на слаб котлон да къкри. Може да се добави вода, ако доматите и зелето не са достатъчно водни. Задушават се до пълно омекване, ако е необходимо, може да се добавя малко вода, за да не загори. Щом остане само на мазнина се добавят пресования чесън, нарязания на ситно копър и магданоз. 




Разбърква се добре, похлупва се и се дръпва от котлона. Може да се поднесе с ръжени чеснови сухарчета от рецептата ТУК.  




Това е всичко,  ястието от задушено зеле е подходящо за пости или за гарнитура. 
Да ви е сладко :)