Търсене в този блог

петък, 3 март 2017 г.

Бонбони от пълнени фурмиРецепта за страхотен десерт със сушени плодове, сусамов тахан и ядки. Приготвя се бързо и лесно, стига да имате готов сусамов тахан. Аз си го приготвям, като запичам малко сусамовите семена и после ги пасирам с малко олио. Но, разбира се, може и да се купи от био магазините.

Продукти: 
около 20 броя сушени и обезкостени фурми
2 с.л. сусамов тахан
3-4 с.л. счукани на едро фъстъци или орехи, по-вкусни са печени
2с.л. стафиди и сушени боровинки
50 мл ром
50 гр черен шоколад
канелаПриготвяне:


Стафидите и сушените боровинки се накисват за около 30 минути в рома. Фурмите се подготвят, като се отварят и оформят с пръсти, за по-лесно пълнене. 
Накиснатите сушени плодове се нарязват на ситно, слагат се в пасатора или блендера, добавят се счуканите фъстъци или орехи, сусамовия тахан и канелата. Всичко се разбива в блендера, но без да стават на каша, нека да има едри парченца от съставките. Ако ви се вижда много гъста консистенцията, може да я разредите с няколко капки ром. 
С тази смес се пълнят добре фурмите, не е необходимо да се затварят напълно. Шоколадът с малко мляко се разтопява на водна баня. Напълнените фурми се топят до половината в купата с течния и топъл шоколад и се оставят настрана, за да се втвърди шоколада. След това, другата половина на фурмите се топят първо в ром и след това в счуканите фъстъци или орехи.  Аз ги набождам с клечки за зъби от към страната на шоколада и с тяхна помощ топя фурмите първо в рома и после в счуканите ядки. 


Поставят се в хладилника за да стегнат добре. 

Това е всичко!

 Да ви е сладко! 
Ако желаете да виждате новите рецепти, моля последвайте страницата ми във ФБ:
https://www.facebook.com/healthy1001recipies/