Търсене в този блог

четвъртък, 9 март 2017 г.

Миш-маш с извара и белтъци




Рецепта за диетичен и нискокалоричен миш-маш. Традиционната рецепта за миш-маш е леко променена, с цел да се получи нискокалорично ястие, което може да се консумира и от хора, които трябва да ограничат яйцата - респективно жълтъците, по една или друга причина. Вкусът определено не страда особено от тези промени, а разликата в калориите е драстична. В 100 гр обезмаслена извара се съдържат около 90-100 калории, а в същото количество краве сирене, калориите са около 300. Един белтък съдържа около 17 калории, докато в цяло яйце калориите са около 80-90. Освен това, жълтъкът трябва да се избягва, от хора с повишен холестерол в кръвта, от тези с алергия към яйцата и от хора страдащи от някои заболявания.



Продукти:

500 гр домати - пресни, замразени или консервирани / според сезона
500 гр зелени и червени чушки - пресни, замразени или консервирани
300 гр обезмаслена извара
2-3 белтъка
1-2 скилидки чесън
сол на вкус
1-2 с.л зехтин или олио
млян черен пипер
балканска шарена сол или балканска чубрица
магданоз
или други подправки - според вкуса



Приготвяне:

Пиперът/чушките нарязани на ивици се задушават в мазнината. След като поомекнат, се добавят доматите, нарязани на кубчета. Двата зеленчука се задушават заедно, докато омекнат добре. 




Добавят се подправките без магданоза и чесъна. Белтъците се разбиват малко с вилица и се объркват с изварата. 



Изсипват се в къкрещата зеленчукова смес и всичко се разбърква добре. 




Бърка се 5-10 минути на котлона и накрая се добавя пресования чесън и се наръсва с нарязания магданоз. 




Сервира се с препечена филийка. Да ви е сладко. :)



Ако желаете да виждате новите рецепти, моля последвайте страницата ми във ФБ:
https://www.facebook.com/healthy1001recipies/