Търсене в този блог

събота, 1 април 2017 г.

Плодов десерт с ягоди - без захар

Рецепта за здравословен и нискокалоричен десерт с ягоди, банани и ябълки без захар. Подсладен е със сушени фурми, но може да се ползват и други сушени плодове. Приготвя се бързо без да се вари, аз добавям желатин, но това не е задължително, защото плодовете са с достатъчна гъстота след смилането. Подходящ за деца, за възрастни, за спортисти и за някои диети. За тези които броят калориите - цялото количество дадено тук, съдържа около 1100 калории. Аз го разпределих в шест чаши, това означава 184 калории за чаша. Изчисленията са без гарнирането на десерта.


Продукти:

300 гр ягоди
2  големи банана или 3 малки
2 ябълки
130 гр сушени фурми без костилки
50 гр кокосови стърготини
10 гр желатин - по желание
 смлени ядки за гарниране - бадеми, лешници, орехи, или фъстъци


Приготвяне: 


Плодовете се почистват, измиват и се нарязват на парченца. Фурмите също се нарязват. Всичко се смесва / без кокосовите стърготини/ и се смила в блендер или пасатор. Получава се гъста каша около 1 литър, в зависимост от големината на използваните плодове, но това не е от особено значение. 
Приготвят се чашите, като краищата им се топят във вода и после в кокосовите стърготини -последователно. Аз си приготвям една купа с вода и една чиния с кокосови стърготини, топвам ръбовете на чашите в купата с водата и после в чинията със стърготините. Разбира се, тази стъпка може да се прескочи, ако не държите на визията на десерта или ако нямате достатъчно време.Желатинът се изсипва в чаша и се налива студена вода около 50 мл. След като набъбне и поеме водата, се поставя в купичка с гореща вода и се бърка докато желатинът се разтопи.Останалите кокосови стърготини се добавят в купата със смлените плодове и се налива разтопения желатин.С получената плодова каша се пълнят приготвените чаши и се поставят в хладилника, за да стегне десертът. Накрая се гарнира с плодове и ядки.
       Това е всичко, няма нищо сложно. Да ви е сладко! :)

Ако желаете да виждате новите рецепти, моля последвайте страницата ми във ФБ:
                             https://www.facebook.com/healthy1001recipies/