Търсене в този блог

събота, 27 януари 2018 г.

Постна супа със спанак и елда





Рецепта за чудесна постна, спаначена супа и елда. За ползите от спанака се знае много, но елдата е рядкост в нашата кухня. Всъщност тя не е зърнено растение, както може да се предполага, а е представител на семейство лападови. Ниското съдържание на въглехидрати, я прави чудесен избор в диетичната кухня. Препоръчва се при диабет, затлъстяване, укрепва кръвоносните съдове, спомага за изхвърлянето на излишния холестерол и тежки метали. Поради богатото съдържание на белтъчини, успешно замества месото по време на пости. В традиционната рецепта за супа със спанак, се ползва ориз, тук е заменен с елда, което допринася за намаляването на калориите, но същевремнно ястието не губи от хранителните си качества, дори напротив - обогатява се.


Продукти:
500 гр спанак - пресен или замразен / според сезона
1 глава сух лук или 3-4 стръка зелен лук
2-3 моркова
3-4 скилидки чесън или 3-4 стръка зелен чесън
1- 2 домата пресни или консерва
100 гр елда
целина
магданоз
2-3 с.л. зехтин
сол на вкус


Приготвяне:

Спанакът се почиства, измива и нарязва на ивици. Морковите, лукът и чесънът се измиват и нарязват на филийки. Около 2 литра вода и сол на вкус се завира на котлона, нарязаните зеленчуци се пускат във врящата вода - с цел да се запазят максимално полезните им вещества.  Добавя се зехтина и се вари около десетина минути, докато морковите омекнат леко. 


Към полуомекналия зеленчук се сипва елдата и целината. След десетина минути елдата е готова. Накрая се добавят настърганите домати и след няколко минути супата се сваля от котлона. 
Поднася се с прясно нарязан магданоз и препечен пълнозърнест хляб. По желание, супата може да се овкуси с кисело мляко. 





Ако, желаете да виждате новите рецепти, моля харесайте страницата ми във ФБ: