Търсене в този блог

сряда, 14 февруари 2018 г.

Бишкотена торта с кисело мляко, мед и орехи
Когато ни се хапва нещо сладко, но бихме искали да е леко и по възможност - здравословно, ето едно предложение за нещо изключително вкусно: рецепта за торта с бишкоти с кисело мляко. И за да е пълно удовоствието, се добавят плодове, мед и орехи. Плодовете може да са според сезона, за предпочитане да са меки. Киселото мляко е добре да бъде с масленост около 4%, за да не остане тортата твърде водна или твърде суха, т.е. бишкотите да се напоят максимално, без да се разкашкват, ако млякото е прекалено водно. Аз използвах готови бишкоти, но ако вие си ги приготвите, ще е най-добре, защото ще знаете какви продукти сте сложили. И така:

Продукти:

22-24 бр бишкоти за торта / в зависимост от големината на съда
800 гр кисело мляко с масленост 4%
300 гр плодове - според сезона и вкуса
чист пчелен мед - на вкус
100 гр сурови орехи - нарязани на едри парчета
ванилия
ромова есенция - по желание


Приготвяне:

Покрих с фолио дъното на форма за торта с ринг с диаметър 24 см, за да не се разтече киселото мляко, преди да е напоило бишкотите.


След това разбърках киселото мляко, с течния мед / ако медът ви е озахарен, го разтопете на водна баня, без да завира водата/, ванилията и ромовата есенция.


С получената смес, покрих леко дъното на формата, с цел бишкотите да са изцяло потопени в мляко, за да не останат сухи.


Върху млякото наредих един ред бишкоти, така че да се покрие дъното.


Отгоре насложих нарязаните на тънки филийки плодове - в случая киви и банани. Върху плодовете един тънък пласт от киселото мляко и още един ред бишкоти. 


Върху втория ред бишкоти, изсипах внимателно останалото мляко. Покрих всичко с орехите и пръснах с лъжицата мед на зиг-заг. Покрих формата с домакинско фолио и поставих в хладилника. Тортата трябва да престои поне два часа. Получава се страхотен, лек десерт, бишкотите омекват, а киселото мляко става с консистенция на цедено мляко. Комбинацията от аромати на мед, ванилия, орехи и ром е наистина неустоимо апетитна. 


Това е всичко, да ви е сладко :)

Ако, желаете да виждате новите рецепти, моля харесайте страницата ми във ФБ: