Търсене в този блог

вторник, 27 март 2018 г.

Супа от сушени манатарки и елда




Тук предлагаме рецепта за чудесна зеленчукова супа със сушени манатарки или други гъби и елда. Супата е много подходяща за пролетта, но може да се приготвя и по друго време. Гъбите са диетичен продукт, с ниско съдържание на калории. Качествата на елдата в диетичното хранене са добре известни. Предложената супичка е богата на витамини и минерали и е с ниско съдържание на калории. В комбинация с препечена пълнозърнества филийка е напълно подходяща за основно хранене.


Продукти:

20 гр сушени гъби - около две шепи
4 с.л. елда
2 моркова
2-3 стръка зелен лук - или глава сух
1-2 стръка зелен чесън - или скилидки сух
1 зелена чушка
1 червена чушка
целина
магданоз
черен пипер
малко зехтин
сол



Приготвяне:

Наливаме в тенджерка 2-3 литра подсолена вода. След като заври пускаме нарязаните зеленчуци и сушените гъби. Добре е зеленчуците да се добавят след като водата е завряла, за се запазят максимално витамините им. Веднага след това се добавя и зехтина или друга мазнина, за да се образува покривка, която също допринася за запазване на полезните вещества в зеленчуците. Супата трябва да поври около 30 минути, след което се добавя измитата елда, целината и черния пипер. Можете да ползвате и други подправки, които харесвате. След около десетина минути, дръпваме от котлона, слагаме нарязания магданоз и покриваме с капака за още около пет минути за да доомекне елдата. 

Поднасяме с препечен пълнозърнест хляб.




Aко, желаете да виждате новите рецепти, моля харесайте страницата ми във ФБ:



Още рецепти с елда можете да видите ТУК 





Още рецепти с гъби можете да видите ТУК