Една лесна рецепта за пиперки бюрек, печени на фурна със съвсем малко мазнина, което ги прави подходящи за различни видове диети. Дадената рецепта е с комбинация от извара и сирене, но може да се ползва само извара. От яйцата също може да се ползват само белтъците за плънката, в зависимост от диетата. Получават се много вкусни чушки бюрек, макар и печени, не се различават на вкус от пържените, които са тежки и мазни. През зимния и пролетния сезон, рецептата се приготвя с консервирани печени и белени пиперки, без значение дали са червени или зелени. Подправките са според вкуса, дадените тук са само ориентировъчни.
Продукти:
10 броя печени и обелени чушки / пиперки
150 гр извара
150 гр сирене
3 яйца
3 с. л. галета
3 с. л. брашно
3 - 4 с.л. олио или зехтин
1-2 скилидки чесън
черен пипер
риган
балканска чубрица
магданоз
сол
Приготвяне:
Първо включвам фурната на 200 градуса, за да загрява. В купичка си разбърквам плънката от 2 яйца, изварата, сиренето, пресованите скилидки чесън и подправките на вкус.
С малка лъжичка пълня пиперките, не се притеснявайте ако се разкъсат. Отделно разбивам яйцето в една чинийки и в друга - брашното и галетата, като ги разбъркам добре. Застилам тава с хартия за печене и я намазвам леко с мазнина. Напълнените с плънка пиперки, топя първо в разбитото яйце и после в брашнената смес.
Редя в тавата върху леко намазнената хартия за печене. Накрая заливам с по малко мазнина всяка пълнена пиперка и слагам тавата в
загрятата фурна, като намалявам температурата на 180 градуса. Пека около половин час или до получаване на приятен хрупкав загар на печените чушки бюрек.
Поднасям с доматен сос или много салата, според сезона.
Ако желаете да виждате новите рецепти, моля харесайте страницата ми във ФБ: