Търсене в този блог

четвъртък, 24 януари 2019 г.

Хрупкави пилешки филенца с чесън и розмарин





Рецепта с крехко пилешко филе или така нареченото бяло месо на пилето. Филето се нарязва на ивици и се начуква леко като пържоли. След като престои в марината се пече на грил - тиган или на глинен сач. Предполагам че ще е добре и на скара, но вероятно ще стане по-сухо. Получените вкусни и ароматни филенца от бяло месо, са много крехки, приготвят се бързо и са подходящи за много видове диетично хранене. Поради използването на малко мазнина, са и нискокалорични.



Продукти: 
500 гр пилешко филе
2-3 с. л. олио или зехтин
1 лимон
3-4 скилидки пресован чесън
1/2 ч.л. черен пипер
1 ч. л. розмарин
1/2 връзка пресен магданоз
сол 




Приготвяне:

Филето се нарязва на ивици с дебелнина около 1-2 см, начуква се леко с чукче за пържоли. Отделно в купичка се смесват подправките на вкус, мазнината  и изцедения сок от половин лимон. Филетата се заливат с получената марината, покриват се и се оставят в хладилника за около час.






Грил тигана се загрява, намазва се леко с мазнина и филетата се запичат добре от двете страни. Докато се пекат, отвреме-навреме изцеждам по малко сок от останалия половин лимон направо в тигана и върху месото. Според мен, така месото става по-крехко и по-вкусно. 





След като филенцата се запекат до приятен загар, опитвам с вилица, дали е готово. Ако месото се отделя лесно, значи може да се прекрати печенето. Поднасям с много салата, според сезона и вкуса.





Това е всичко, да ви е сладко .... :)


Ако желаете да виждате новите рецепти, моля харесайте страницата ми във ФБ:
                                     https://www.facebook.com/healthy1001recipies/