Паниран карфиол на фурна
Моят малък принос към есенните рецепти. За това ястие има доста рецепти в интернет. Прочетох много от тях и направих нещо, което би се харесало на мен и семейството ми. Промених малко съставките и начинът на приготвяне и наистина се получи доста добре. Направено по този начин, без пържене и с малко мазнина, ястието е доста леко и нискокалорично.
И така:
Продукти
1. 1кг карфиол
2. 3 яйца
3. 125 гр царевично брашно
4. Риган
5. Черен пипер
6. 5 с.л. Вода
7. Зехтин 3 с.л
8. сол на вкус.
за соса:
1 кофичка кисело мляко
две-три скилидки чесън
копър
Приготвяне:
Накъсах на розички карфиола. Сложих на котлона тенджера с вода и добавих 1ч.л. сол. След като водата завря, бланширах розичките карфиол за 7-8 минути във врящата вода.
След това охладих бързо със студена вода и отцедих течността като прецедих през гевгир. Оставих розичките карфиол да изстинат и изсъхнат.
През това време разбих яйцата с вилица и добавих останалите съставки без зехтина. Количеството на водата е ориентировъчно, гледах да се получи гъста каша като малко по-рядко кексово тесто.
Покрих тавата от фурната с хартия за печене. Включих фурната на 200 градуса. След това потпях всяка розичка, така че да се покрие от всички страни и ги наредих върху хартията за печене. Полях ги с няколко лъжици зехтин и ги сложих да се пекат в нагорещената фурна.
Пекох на 200 градуса без вентилатор около 20 минути/докато порозовеят парченцата/.
Ако искате да станат хрупкави, може да включите вентилатора последните десет минути, но аз не исках това.
Сервирах топли със сос от кисело мляко с чесън и копър.
Да ви е сладко!
Ако желаете да виждате новите рецепти, моля последвайте страницата ми във ФБ: