Търсене в този блог

понеделник, 17 ноември 2025 г.


                                            Паниран карфиол на фурна


Моят малък принос към есенните рецепти. За това ястие има доста рецепти в интернет. Прочетох много от тях и направих нещо, което би се харесало на мен и семейството ми. Промених малко съставките и начинът на приготвяне и наистина се получи доста добре. Направено по този начин, без пържене и с малко мазнина, ястието е доста леко и нискокалорично. 


И така:

Продукти

1. 1кг карфиол

2. 3 яйца

3. 125 гр царевично брашно

4. Риган

5. Черен пипер

6. 5 с.л. Вода

7. Зехтин 3 с.л

8. сол на вкус.


за соса:

1 кофичка кисело мляко

две-три скилидки чесън

копър


Приготвяне:

Накъсах на розички карфиола. Сложих на котлона тенджера с вода и добавих 1ч.л. сол. След като водата завря, бланширах розичките карфиол за 7-8 минути във врящата вода. 




След това охладих бързо със студена вода и отцедих течността като прецедих през гевгир. Оставих розичките карфиол да изстинат и изсъхнат.



През това време разбих яйцата с вилица и добавих останалите съставки без зехтина. Количеството на водата е ориентировъчно, гледах да се получи гъста каша като малко по-рядко кексово тесто.



Покрих тавата от фурната с хартия за печене. Включих фурната на 200 градуса. След това потпях всяка розичка, така че да се покрие от всички страни и ги наредих върху хартията за печене. Полях ги с няколко лъжици зехтин и ги сложих да се пекат в нагорещената фурна.



Пекох на 200 градуса без вентилатор около 20 минути/докато порозовеят парченцата/.
Ако искате да станат хрупкави, може да включите вентилатора последните десет минути, но аз не исках това. 

Сервирах топли със сос от кисело мляко с чесън и копър.




                                                                   Да ви е сладко! 


Ако желаете да виждате новите рецепти, моля последвайте страницата ми във ФБ:
                                     https://www.facebook.com/healthy1001recipies/