понеделник, 30 май 2016 г.

Пилешки бутчета с мед и горчица



Рецепта за пилешки бутчета, но може да се приготвя и с пилешки гърди или с друг вид пилешко месо. Много приятен вкус и аромат. Медът, горчицата и лимонът овкусява пилешките бутчета много деликатно. Ако обичате по пикантно, може да добавите лют червен пипер.

Продукти:
8 пилешки бутчета/ само долната част
3 с. л. горчица
3 с.л. течен пчелен мед
2-3 скилидки чесън
1 с. л. зехтин
1 лимон
сол
черен пипер
къри 


Приготвяне:

В купичка се смесват - горчицата, медът, зехтина, пресования чесън, сокът от лимона, сол, черен пипер и къри на вкус. Бутчетата се измиват добре и се подсушават. 



Заливат се със сместа, объркват се добре, покриват се и се прибират на хладно за около 20 минути.



След това се нареждат в тава, покрита с хартия за печене 



и се слагат в загрята на 200 градуса фурна покрити с алуминиево фолио за около 40 минути / може и повече или по-малко време, в зависимост от фурната/. Просто проверете леко с вилица и ако месото се отделя лесно значи можете да махнете фолиото и да запечете отгоре. Когато кожичката стане апетитно запечена, можете да извадите от фурната и да поднесете заляти с отделения сос и подходяща салата.





Ако желаете да виждате новите рецепти, моля последвайте страницата ми във ФБ:

неделя, 29 май 2016 г.

Пица от патладжан / Pizza eggplant




Предлагам една интересна, вегетарианска рецепта за пица от патладжани. Чудесно лятно ястие, приготвя се бързо и не се изисква кой знае какво кулинарно майсторство. Може да се поднася като предястие, като гарнитура, а защо не и като основно ястие. Нискокалорично и много вкусно, също така и ефектно, със сигурност привлича вниманието със своя апетитен външен вид.


Продукти:

2 големи патладжана
3 домата
1 червена и 1 зелена чушка / пиперка
1 глава лук
1 с.л. зехтин
200 гр кашкавал
2-3 скилидки чесън
черен пипер
шарена сол
сол на вкус


Приготвяне:
 Патладжаните се измиват и нарязват на дебели резени по дължина. Посоляват се и се оставят да се отцедят от горчивия сок. Фурната се включва на 220 градуса, за да загрява.



След около 20 минути се измиват добре и се подсушават. Намазват се със зехтин от двете страни и се нареждат в тава върху хартия за печене. 


Тавата се слага в загрятата фурна, намалява се на 200 градуса и резените патладжани се пекат докато порозовеят отгоре и омекнат. През това време доматите се нарязват на ситни кубчета, лукът и пиперките на тесни филийки. Чесънът се пресова и се смесва с доматите. Кашкавалът се настъргва.


След това позапечените патладжани се изваждат от фурната, върху всеки резен се слагат доматите, след това половината кашкавал, наръсват се подправките, върху кашкавала се наслагват филийките лук и пиперки, после пак кашкавала и накрая се наръсва със шарената сол.



Тавата се връща във фурната и пиците от патладжани се пекат още около 20-30 минути / в зависимост от фурната/ докато се зачервят добре отгоре.


Може да се поднесат с ръжени чеснови сухарчета от рецептата ТУК 


Това е..... да ви е сладко! :) 



Ако желаете да виждате новите рецепти, моля последвайте страницата ми във ФБ:
https://www.facebook.com/healthy1001recipies/

събота, 28 май 2016 г.

Шакшука - яйца по арабски




Тази рецепта за вкусното вегетарианско ястие Шакшука или яйца по арабски, срещала съм още и наименованието - яйца по селски, съм го приготвила почти без мазнина, в тиган с незалепващо покритие. Практически зеленчуците са запечени като на скара, за разлика от традиционната рецепта, в която те се запържват. Една порция от 300 гр съдържа около 250 калории, което прави това ястие напълно приемливо за всяка диета за отслабване и подходящо за заболявания при които, трябва да се избягва запържване на продуктите.


Продукти:

1 глава лук
2-3 стръка зелен лук
2-3 скилидки чесън
6-7 червени или зелени чушки/ пиперки
1 буркан домати или около 500 гр пресни
5 яйца
1 лъжица зехтин
сол
шипка захар
кимион
млян черен пипер
червен пипер
къри
магданоз


Приготвяне:

Сложих по-широк тиган с незалепващо покритие да се загрява бавно и междувременно нарязах лука на шайби, а чесъна на ситно. Намазах  тигана с малко зехтин и сложих нарязаните лук и чесън  и бърках докато получиха кафеникав цвят. 



Добавих нарязаните пиперки и отново бърках, докато омекнаха добре. 


Изсипах консервираните домати, щипка захар и подправките на вкус, без магданоза. След като зеленчуковата смес завря, бърках около 7-8 минути, докато сместа се сгъсти. Ако се използват пресни домати, времето ще е малко повече. 



След като ястието се сгъсти, счупих едно по едно яйцата, като гледах да ги разположа равномерно в тигана.  Покрих съда с капак и след десетина минути яйцата са готови, а сосът е леко запечен. 



Готовото ястие поръсих със шарена сол и нарязан на ситно магданоз.  




Ако желаете да виждате новите рецепти, моля последвайте страницата ми във ФБ:
https://www.facebook.com/healthy1001recipies/

сряда, 25 май 2016 г.

Палачинки от тиквички / Zucchini pancakes




Една интересна идея за рецепта с тиквички приготвени с царевично брашно. Правила съм шницели с тиквички, но се получават много мазни и пропити с олио. Така че, реших да пробвам нещо различно и в интерес на истината, резултатът надмина очакванията ми. Притесняваше ме това, дали ще останат цели и няма да се натрошат в тигана и да се получи нещо като омлет с тиквички, но всички палачинки се получиха целички, с хрупкави краища и достатъчно гъвкави за да се навият, при желание. Само първата леко се обезформи по краищата и това беше. Топли са чудесни, студени не знам как са, защото просто свършиха бързо, а и аз направих малко, като за първи път.


Продукти: 
2 средни тиквички - около 500 гр
100 гр царевично брашно - но не за качамак, а ситно смляно
50 гр пшенична галета
3 яйца
цедено кисело мляко или гъсто кисело мляко
извара
сол
чесън
копър
малко мазнина за намазване на тигана

Приготвяне:

Почистих тиквичките от дръжките, измих ги и ги нарязах на парчета. Смлях ги в блендера на миксера.





 В купа разбърках добре млените тиквички и яйцата. 


Добавих царевичното брашно, галетата, сол на вкус, 2-3 скилидки пресован чесън и нарязан на ситно копър. 



Загрях на котлона тиган с незалепващо покритие и леко го намазах с олио. Сипах три лъжици от сместа и разстлах с помощта на дървена шпатула. 



Когато се запече отдолу, обърнах палачинката с дървената шпатула. 



След като се запече и отдолу, извадих палачинката в чиния и продължих със следващите. Разбърках цеденото кисело мляко с изварата, копър и чесън и гарнирах палачинките. 






Да ви е сладко.... :)

Ако желаете да виждате новите рецепти, моля харесайте страницата ми във ФБ:
https://www.facebook.com/healthy1001recipies/

неделя, 15 май 2016 г.

Замразен йогурт с ягоди и шоколад / Frozen yogurt with strawberries and chocolate




За пръв път правя замразен йогурт или по нашему кисело мляко. Всъщност преди това попрочетох доста как точно се прави и каква е разликата между киселото мляко и йогурта. Общо взето, разликата е доста размита, някъде е посочена като такава, общото количество на млечнокиселите организми в крайния продукт, на друго място е посочена разликата в технологията на заквасването - т.е. в киселото мляко, закваската се поставя след разфасоването на продукта - във всяка кофичка поотделно, а при йогурта закваската се слага в общия силоз и продуктът се разбърква непрекъснато, за да добие кремообразен вид. Аз в тази рецепта използвах готово кисело мляко с висока масленост, но мисля следващия път сама да си подквася такова. Както и да е, няма да сменям заглавието, още повече че у нас май,  наименованието йогурт се тълкува като  - подсладено кисело мляко с добавени плодове или някакви аромати. 

Продукти: 
1 кг домашно кисело мляко или такова с висока масленост
подсладител или захар на вкус
300 гр ягоди
3 ванилии
5-6 бисквити
3 с.л. кондензирано мляко или сухо мляко
шок. пръчици



Приготвяне:
Порових доста из нета, за да прочета много рецепти и наши и чужди за приготвяне на този разхлаждащ летен десерт. Главното което извадих като извод е, че млякото трябва да е с висока масленост, за да се получи по фин вкус или ако не сте сигурни в доставчика, да се добави кондензирано мляко или сухо такова,  за да се уплътни консистенцията. И така - изсипах киселото мляко в купа, сложих подсладителя на вкус, ванилията и добавих размитото в топла вода сухо мляко. Разбих добре с миксера и отделих една трета в отделна купа. Исках за разкош, да направя и малко шоколадово мляко, за да се поднесе като комбинация от двата вида - ягодов и шоколадов замразен йогурт. Изчистените и нарязани ягоди, разбих с пасатора и добавих към по-голямата част на млякото. 




Към купата с отделеното една трета мляко добавих начупените бисквити и шоколадовите пръчици и разбих добре с миксера. 



Изсипах в купички, покрих ги и ги сложих във фризера. 



На всеки половин час ги отварях и ги разбърквах добре, за да се получи кремообразна смес. След няколко часа имах чудесно замразено кисело мляко в две разновидности - с ягоди и със бисквити и шоколад. Ако искате да стане по-бързо, използвайте по-малки съдове за замразяване. Може да се гарнира с ягоди, с шоколадови парченца, с мед и орехи или кой с каквото обича. 




ОЩЕ РЕЦЕПТИ С ПЛОДОВЕ:








Ако желаете да виждате новите рецепти, моля последвайте страницата ми във ФБ:
https://www.facebook.com/healthy1001recipies/

вторник, 10 май 2016 г.

Лапад с гъби и маслини



Една рецепта за пролетно ястие с лапад. Приготвя се лесно и бързо и резултатът е вкусно и здравословно ястие. Използвания булгур, допринася много за добрия вкус, още повече че съдържа много протеини, засилва обмяната на веществата в организма и подпомага лечението на сърдечносъдовите заболявания.


Продукти:
20-25 листа лапад
1ч.ч начупен булгур
1-2 моркова
4-5 стръка зелен лук
2-3 стръка зелен чесън
200 гр гъби
12-20 черни маслини
1 к.ч. зехтин или олио
пресен или сух джоден
млян черен пипер
хималайска сол / или друга
кисело мляко, копър, чесън 

Приготвяне:


Почистих и нарязах лука, гъбите, чесъна и морковите. Задуших ги в тенджерка на котлона в зехтин и малко вода, докато омекнаха. Нарязах лапада на ивици и го добавих към задушените продукти на котлона.  Разбърках добре и оставих да покъкри на котлона още около 15--20 минути. Измих булгура и го изсипах към останалите продукти да се позадуши за няколко минути, сложих подправките, и нарязаните маслини. След това налях две чаши топла вода и когато завря, дръпнах от котлона и сложих капака, за да се надигне булгура. 


Поднесох с кисело мляко с чесън, може да се добави и копър. 



ОЩЕ РЕЦЕПТИ СЪС ЗЕЛЕНЧУЦИ

ЗАПЕЧЕНИ КАРТОФИ С ДОМАТИ И СИРЕНЕ ТУК: http://healthy1001recipes.blogspot.bg/2016/04/baked-potato-with-cheese-and-tomatoes.html




Ако желаете да виждате новите рецепти, моля последвайте страницата ми във ФБ:
https://www.facebook.com/healthy1001recipies/

петък, 6 май 2016 г.

Медена крем пита с бисквити / Honey Cream Cake   biscuits





Един мек и вкусен сладкиш, приготвен почти без захар, с натурален мед и ягоди. Плодовете могат да са различни, според сезона.



Продукти:
1 пакет от 220 гр бисквити Житен дар
1 л прясно мляко с висока масленост
1 пакет натурално царевично нишесте - 60 гр
от 1/2 до 1 ч. ч. натурален мед - според вкуса
4 яйца
3 ванилии
300 гр ягоди
1 с. л. пудра захар
3 с.л кокосови стърготини или орехи
малко лимонов сок
малко ром

Приготвяне:

Разтворих меда на водна баня, по това време на годината натуралния мед е озахарен и е добре да се разтвори, но на водна баня, за да се запазят полезните му свойства. Разделих белтъците от жълтъците на яйцата. Разбих жълтъците заедно с нишестето и около 100 мл вода.



Отделно разбих белтъците и една лъжица пудра захар с миксер на твърда пяна, като добавих и малко лимонов сок.



Сложих млякото на котлона и щом завря налях сместа с жълтъците и варих няколко минути докато се сгъсти. Добавих разбитите белтъци с непрекъснато бъркане на котлона. Дръпнах от котлона и сложих ванилията и разтопения мед. Разбърках добре. Получи се пухкав и ефирен меден крем. Наредих половината бисквити на един ред на дъното на тавичка. 


Изсипах цялата смес върху бисквитите.



Върху сместа наредих и останалите бисквити и оставих да изстине. 



След като изстина, поръсих с рома и част от кокосовите стърготини. Подредих отгоре с нарязаните ягоди и отново поръсих със кокос. Завих тавичката с полиетиленово фолио и прибрах в хладилника за една нощ. 




На следващата сутрин имахме чудесен, мек и вкусен сладкиш. Това е. :)




Ако желаете да виждате новите рецепти, моля последвайте страницата ми във ФБ:
https://www.facebook.com/healthy1001recipies/