Една веганска Рецепта за сладки със сусамов тахан - много приятни, здравословни бисквити без захар. Сусамовия тахан е истински здравословен продукт с безкрайно много полезни свойства. Съдържа всички полезни съставки - аминокиселини, фибри, мазнини, протеини и въглехидрати. Спомага за лечението на изключително много заболявания - колит, остеопороза, камъни в бъбреците, анемия, гастрит и язва, диабет и др. Известен е и като козметичен продукт - използва се като маска за лице в комбинация с тахан и мед, прави кожата по-гладка и стегната.
Продукти:
200 гр сусамов тахан
250 гр пчелен мед
60 гр стафиди
100 гр сурови слънчогледови семки
200 гр овесени ядки
ром
1 ч. л. канела
1/4 ч.л. карамфил
Приготвяне:
Стафидите се накисват в ром за около половин час. Слънчогледовите семки се смилат или счукват.
В купа се смесват тахана, меда, слънчогледа, отцедените стафиди, овесените ядки, канелата и карамфила.
Всичко се обърква много добре. Получава се гъста лепкава каша. Аз я доизмесвам с ръце.
Фурната се включва на 170 градуса. Тавата се покрива с хартия за печене. Правят се топчета от сместа, сплескват се и се редят в тавата.
На мен ми излязоха 25 бисквити. Пекат се в загрята фурна на 170 градуса за около 12 -14 минути, докато краищата леко покафенеят . Изваждат се от фурната, оставят се за 2-3 минути в тавата и после се нареждат върху решетка, до пълното им изстиване.
Получават се чудесни медени бисквити с ядки и аромат на канела и карамфил. Противно на очакванията никак не са твърди, дори са мекички. Могат да заместят чудесно здравословните барчета, които се продават в магазините.
Изключително подходящи за спортисти, кърмачки, подрастващи, за лица с нисък хемоглобин и много др.
Ако желаете да виждате новите рецепти, моля последвайте страницата ми във ФБ: