Търсене в този блог

петък, 18 март 2016 г.

Бъркани яйца на сач \ scrambled eggs in a clay pot

Това е първото ястие, приготвено в новия ми сач. Нетърпеливо изчетох всичко, което намерих в нета за готвенето в този глинен съд. В резюме от всичко прочетено - всякакви ястия стават много вкусни, благодарение на материала от който е приготвен сачът. Това добре, но не ми хареса това, че сачът не бива да се мие след употреба, а само да се почисти със салфетка. Преди първото готвене, глинения сач се намазва обилно с мазнина, за да я поеме и след това явно се разчита само на тази мазнина, но при всички случаи с времето, мазнината гранясва и замирисва лошо. Така че, аз решавам да измивам внимателно сача след всяка готвене, без да го накисвам, за да не се размекне, както прочетох някъде. И така - сега споделям резултата от първото ми готвене на сач. Новият сач го измих с топла вода и веро, обърнах го наклонен за да се изцеди. Той изсъхна доста бързо. Преди готвенето го намазах със зехтин, а след него остъргах внимателно с дървената шпатула залепналите остатъци и веднага го измих с топла вода и препарат за миене на съдове. Отново го обърнах да се отцеди и той бързичко изсъхна без да остави някаква миризма от ястието. Мисля, да повтарям тази процедура, при всяко готвене на сач. Бърканите яйца се получиха много вкусни, макар малко сухички, но мисля че това е защото сложих само една лъжица вода на бъркано яйце, за това в рецептата ще увелича двойно водата, макар че, някой може да ги предпочита и така. Рецептата дадена тук съдържа около 350 калории, но ако се приготви само с извара , калориите намаляват на около 280. Мазнината използвана за намазване на сача, всъщност попива в глинения съд и почти нищо не се прехвърля в готовите бъркани яйца.


Продукти:

2 яйца
50 гр извара
50 гр краве сирене
1 с.л. зехтин
шарена сол, сминдух или някаква мерудия
хималайска сол, ако сиренето не е солено

Приготвяне:
Включвам котлона на средна температура, намазвам сача със зехтина и го слагам да се загрее върху котлона. Внимавам да не се нагорещи прекалено много, защото може да се пукне. 
Разбивам двете яйца с вилица без да се разпенват. Към всяко яйце аз добавих 1 супена лъжица топла но не гореща вода \ за да се доближи температурата на сместа до температурата на нагретия сач\ , но може би трябват да са 2 или общо 4 лъжици за двете яйца. Добавят се натрошеното сирене и извара и се разбърква добре.  Всичко това се изсипва внимателно в сача и се бърка непрекъснато с дървената шпатула. 


След около 10 минути бъркане, реших че бърканите яйца са готови, дръпнах сача на съседния котлон за да поизстине. Подходящи са всякакви салати, според сезона.

Ако желаете да виждате новите рецепти, моля последвайте             
               страницата ми във ФБ:
https://www.facebook.com/healthy1001recipies/