Рецепта за много вкусен, мек и фин сладкиш, приготвен от извара и сирене крема, плюс сини сливи или други плодове. Състои се от тънък долен блат и кремообразна заливка, като между тях се подреждат сливите. Сладкишът се пече, при което сливите добиват прекрасен вкус, а сокът им попива в консистенцията на двата блата. Аз съм използвала фруктоза вместо захар, но давам количеството и на захарта - трябва да се има предвид че фруктозата е около 1,7 пъти по-сладка от захарта.
Продукти:
за тестото:
100 грама брашно
100 гр краве масло
1 яйце
3 с.л. прясно мляко
3 с.л. фруктоза или 5 с.л. захар
2 ванилии
1 ч.л. бакпулвер
За крема:
250 гр крема сирене
200 гр извара/ аз предпочитам по фината на Олимпус
60 гр фруктоза или 100 гр захар
1 яйце
20 гр кр. масло
1 ч.л. бакпулвер
2 с.л. царевично нишесте
2 ванилии
500 гр сини сливи или смес от плодове
Приготвяне:
Продуктите за тестото се замесват добре - получава се много меко тесто, което се завива с фолио и се оставя за един час в хладилника.
След един час фурната се включва на 200 градуса за да загрее. Тестото се разстила в тавичка или форма за торта, застлана с хартия за печене.
Пече се на 200 градуса за около 10 минути, докато леко порозовее. Междувременно в купа се разбиват с миксер: изварата, крема сиренето, жълтъкът от яйцето, захарта, маслото, нишестето, бакпулвера и ванилията. Белтъкът се разбива на сняг.
Сместа и белтъкът се разбъркват внимателно с дървена лъжица на пухкав крем.
Леко запеченият блат във формата, се покрива с нарязаните сливи с вътрешната страна нагоре. На мен не ми стигнаха сливите, за това добавих и праскови.
Върху плодовете се изсипва кремообразната смес .
Пече се около 40 минути на 200 градуса.
След като изстине, се изважда от формата, украсява се с плодове и се поръсва с пудра захар или кокосови стърготини - по желание.
Ако желаете да виждате новите рецепти, моля харесайте страницата ми във ФБ: