Рецепта за пълнени пиперки с извара и яйца в подлучен доматен сос, печени на фурна. Едно вкусно вегетарианско и лятно ястие, нискокалорично и диетично, поради използването на нискомаслена извара вместо традиционното сирене. В рецептата тук е дадена комбинация между сирене и извара, но мога да ви уверя от собствен опит, че ако сложите само извара, резултатът отново ще е чудесен.
Продукти
12 чушки / пиперки - около 1 кг
500 гр нискомаслена извара
150 гр краве сирене
3 яйца
1 кг меки домати или консерва през зимата
2-3 с. л. олио или зехтин
5-6 скилидки чесън
черен пипер
балканска чубрица или шарена сол
малко сол
магданоз
Приготвяне
Чушките се изчистват от дръжките, измиват се и се оставят да се отцедят. В купа се смесват - изварата, сиренето, яйцата и се подправят с балканската шарена сол и 2-3 скилидки пресован чесън. Разбъркват се много добре до еднородна смес.
Връхчетата на чушките се изрязват, за да могат по-лесно да се пълнят и се набождат с вилица на две места. Пълнят се добре със сместа, като се натъпкват за да излезе въздухът от долната страна и се изравняват отгоре с лъжица. Нареждат се в тава или в гювеч с капак и се заливат с няколко лъжици олио.
Фурната се включва на 200 градуса с вентилатор. През това време доматите се настъргват на ренде, подправят се с черен пипер и пресован чесън и щипка захар и сол на вкус.
С Така получения доматен сос се заливат пълнените пиперки, тавата се покрива с алуминиево фолио или ако е гювеч се захлупва с капак.
Съдът се слага захлупен в загрятата фурна и се пече на вентилатор около 10-15 минути, докато сосът заври. След това температурата се намалява на 180 градуса и се сваля капака или фолиото. Пече се на вентилатор, докато водата на соса изври и чушките се запекат отгоре.
Поръсват се с нарязания магданоз.
Това е всичко. Да ви е сладко! :)
Ако желаете да виждате новите рецепти, моля последвайте страницата ми във ФБ: