Рецепта за печен, паниран хек, може да се панира и друга риба по същия начин, стига да е подходяща за тази цел. Използвана е малко мазнина. Хекът е бяла риба, така че по желание, може да се ползва и повече олио от посоченото в рецептата, стига да не броите стриктно калориите. Но, искам да отбележа, че дори и с малко мазнина се получава доста добър резултат.
Продукти
2 средни риби хек
2-3 яйца
4 с.л. царевично брашно
2 с.л. галета
2 с.л. пшеничено брашно
4 с.л. зехтин или олио
млян черен пипер
сол
Приготвяне:
Размразената риба се почиства и измива добре. Нарязва се напречно на парчета. Посолява се и се ръсва малко черен пипер.
В купичка яйцата се разбиват с вилица. В две чинийки се подготвят царевичното брашно и смес от галетата и пшениченото брашно.
Подходяща тавичка се покрива с хартия за печене. Парчетата риба се овалват първо в царевичното брашно, после се потапят в яйцата и накрая в сместа от галета и брашно. Подреждат се в тавичката и всяко парченце се полива с тънка струйка олио. Ако остане от яйцата, можете да го изсипете в тавичката. Получава се много вкусна печена коричка на дъното на тавата.
Пече се в загрята на 180 градуса фурна, до зачервяване на рибните парчета.
Поднася се с много салата, според сезона.
Ако желаете да виждате новите рецепти, моля харесайте страницата ми във ФБ: