Търсене в този блог

петък, 29 април 2016 г.

Пролетна гъбена чорба с булгур



Лесна и много вкусна рецепта за гъбена чорба. Подходяща за Великденските пости или просто едно вкусно постно ястие. Използвах булгур вместо ориз, защото е не само вкусен, но и по-здравословен от класическия ориз.

Продукти:
500 гр гъби печурки / може и други гъби
1-2 моркова
4-5 стръка зелен лук
1-2 стръка зелен чесън
50 мл зехтин или олио
1/2 ч.ч. начупен булгур
млян черен пипер
мащерка
копър
магданоз
сол - хималайска или друга
лимон

Приготвяне:
Настъргах морковите, нарязах лука, чесъна и гъбите. 



В тенджера налях мазнината и я загрях, добавих настърганите моркови, нарязаните чесън и лук и задуших с малко вода. Когато поомекнаха, изсипах нарязаните гъби към задушените зеленчуци и задуших всички заедно, докато омекнаха и гъбите. Поръсих с мащерка / с нея трябва да се внимава, защото ароматът е доста силен/, млян черен пипер и овкусих със солта. 




Налях два литра топла вода и оставих чорбата да поври. Измих булгура и го добавих във врящата чорба. 




Оставих да поври още няколко минути, дръпнах тенджерата от огъня и захлупих с капака, за да се надигне булгура. Накрая добавих нарязания на ситно копър и магданоз и поднесох с лимон. 



Това е! :) 









Ако желаете да виждате новите рецепти, моля последвайте страницата ми във ФБ:
https://www.facebook.com/healthy1001recipies/