Тази мусака я приготвям от много години. Рецептата се роди съвсем случайно, а се оказа доста сполучлива и за това я приготвям и до днес. Когато беше малка, дъщеря ми отделяше заливката на мусаката и не я ядеше. Тогава реших че мога да готвя мусаката с "вградена" заливка, така че да не може да се отделя...:) Получи се много вкусна мусака, която напълно замени класическата. Освен това се избягват всякакви запръжки и други тежки мазнини. Рецептата е много лесна, всеки начинаещ готвач може да я приготви с успех.
Продукти:
0,500 гр кайма \ желателно е да е домашна или смляна в месарски магазин\
0,500 гр картофи
2 яйца
350 мл прясно мляко
1 глава лук\ или няколко стръка зелен лук
1-2 лъжици зехтин
чубрица
млян черен пипер
червен пипер
малко кимион
сол
Приготвяне:
В тенджерка наливате малко вода на дъното. След като заври, натрошавате каймата с ръце в тенджерката. С дървена лъжица, енергично бъркате и раздробявате каймата на трохи. Сваляте от котлона и изсипвате раздробената кайма в подходяща тава. Нарязвате лука и картофите на кубчета. Изсипвате и тях в тавата. Добавяте всички подправки и заливате с 1-2 лъжици зехтин. Разбърквате добре.
Наливате един пръст вода на дъното. Покривате тавата с алуминиево фолио и слагате във фурна на 180 градуса.
Оставяте да се задушава под фолиото около един час, като от време-навреме поглеждате и ако е необходимо доливате малко топла вода. В отделен съд разбърквате млякото и яйцата. След като картофите в тавата омекнат, наливате сместа с млякото и яйцата и разбърквате всичко добре. Сваляте фолиото и запичате мусаката до приятен загар още около 15-20 минути.
Поднасяте със салата по желание или с кисело мляко.
Това е всичко! Да ви е сладко! :)
Още ястия от блога ТУК
Ако желаете да виждате новите рецепти, моля последвайте страницата ми във ФБ: