Търсене в този блог

събота, 1 юли 2017 г.

Лятно зеленчуково ястие с картофи на фурна




Рецепта за много вкусно вегетарианско, лятно ястие, което може да се консумира топло или студено. Картофите може да са пресни, но може и да не са. В случая съм ползвала пресни картофи и шарени патладжани, зелени чушки, меки домати, зелен и сух лук и подправки. През зимата може да се приготви от замразени или консервирани зеленчуци. Готвенето е само на фурна, като в първата част, зеленчуците се задушават под фолио, след което се добавят картофите и ястието се запича. По този начин, картофите не се разкашкват и дори получават вкусна, хрупкава коричка.  Ако се приготви в глинен съд, става още по-вкусно и ароматно.


Продукти:
1 кг патладжани
1 кг картофи
4-5 големи чушки - червени или зелени
4-5 големи меки домата
1 връзка зелен лук
1 глава сух лук
1к.ч. олио
3-4 скилидки чесън
сол
черен пипер
шарена балканска чубрица
магданоз


Приготвяне:

Първо почистих патладжаните и ги нарязах на кръгчета. Посолих ги и ги оставих да изтече горчивата вода. След около половин час ги измих и ги поставих в гевгира да се отцедят. 
През това време измих и почистих пипера, нарязах го на кръгчета, към него добавих нарязания лук - зелен и сух и нарязаните скилидки чесън.  Доматите обелих и ги настъргах на рендето.  




В голяма тава, сипах половината олио, върху него наредих намазнените кръгчета патладжан. Върху патладжана изсипах нарязаните чушки, чесън и лук. 



Най-отгоре изсипах доматената каша, посолих, наръсих с черния пипер и накрая добавих останалото олио.



Покрих тавата с фолио и я сложих във фурната на 200 градуса и вентилатор.




 След като ястието започна да се задушава, изключих вентилатора и намалих температурата на фурната на 170 градуса. Оставих около един час, за да омекнат добре зеленчуците и да поемат ароматите си. Нарязах картофите на малки кубчета и ги наръсих с шарената чубрица и ги разбърках добре.


След около час, махнах фолиото, изсипах картофите в тавата, разбърках всичко добре и отново включих вентилатора на фурната, до запичането на картофите. Имайте предвид, че не съм ползвала никаква вода, течноста в тавата е само от зеленчуците. Вентилатора във фурната спомага за извирането на излишната течност от яденето и запичането на картофките до приятен, златист загар по краищата. Накрая добавих и нарязания на ситно магданоз.




                           Това е всичко. Да ви е сладко. :)



Ако желаете да виждате новите рецепти, моля последвайте страницата ми във ФБ:
https://www.facebook.com/healthy1001recipies/