Търсене в този блог

петък, 29 септември 2017 г.

Пухкава запеканка с броколи и белтъци





Лесна рецепта за вкусно ястие с броколи, печено на фурна. Използването само на белтъци, го прави подходящо за хора, които по една или друга причина, трябва да избягват жълтъците на яйцата. Ако сиренето се замени с извара, стойността на калориите пада, така че, ястието е подходящо и за диети за отслабване. Броколите са един невероятен продкут, който е източник на минерали и витамини, мобилизира имунната система, източник е на бета-каротин, богат е на фибри и протеини. Доказано е, че този прекрасен зеленчук, съдържа съединение, което блокира деленето на раковите клетки.
   С тази рецепта, можем да се насладим на вкусно, полезно и лесно за приготвяне ястие.


Продукти:

1 глава броколи
4 белтъка
100 гр сирене или извара
180 гр царевица 
100 мл прясно мляко
80 гр кашкавал
2-3 с.л зехтин
сол на вкус







Приготвяне:


Първо включваме фурната на 180 градуса, да се загрява и слагаме тенджера с подсолена вода на котлона. Накъсваме броколите на розички, бланшираме ги за три минути във врящата вода в тенджерата. Вадим ги с решетъчна лъжица и веднага ги охлаждаме в купа със студена вода и кубчета лед, с цел броколите да се запазят свежи. 






В подходящ съд -  тавичка или йенска тенджера изсипваме охладените броколи, добавяме царевицата, натрошената извара\сирене и заливаме със зехтина. Посоляваме на вкус. Разбиваме белтъците с прясното мляко и изсипваме при останалите продукти. 






Разбъркваме всичко добре, похлупваме с капак или фолио и слагаме в загрятата фурна за около 20 минути. Аз опитвам с вилица, ако броколите са омекнали леко, значи ястието може да се покрие с настъргания кашкавал. Връща се във фурната, вече без капак и се запича още около десет минути. 




Поднасям с много салата, според сезона. 

Това е всичко! Да ви е сладко. :)





Ако, желаете да виждате новите рецепти, моля последвайте страницата ми във ФБ: