Рецепта за Тофу - домашно приготвено соево сирене. Сиренето Тофу е известно с богатото си съдържание на протеини, нула съдържание на холестерол, богато е на антиоксиданти и на желязо. То може да се пече, пържи, да се използва като плънка на зеленчуци и много др. С тофуто се правят много десерти, то е универсален продукт с неутрален аромат и вкус, поради което, вкусът му може да се моделира с различни видове подправки, според вкуса. Парчета от това сирене, може да се консумират директно, подправени със зехтин, доматен сос, босилек, черен пипер или чеснова каша. Тофуто е Чудесно допълнение към хранителния режим при пости или за вегетарианци. Може да се включва в диети за отслабване, тъй като 100 грама съдържа само 80 калории. За да приготвим Тофу, са ни необходими само соево мляко и прясно изцеден сок от лимон.
Приготвяне: Рецептата тук е дадена за 2 литра соево мляко, от което получих около 330 гр Тофу. Описание как да си направим соево мляко, можете да прочетете ТУК
За два литра мляко изцеждаме 125 мл лимонов сок.
Сипваме лимоновия сок в горещото мляко и захлупваме тенджерата с капака.
Изчакваме 20 минути и отваряме тенджерата. Млякото се е пресякло.
Следващата стъпка е прецеждане на пресеченото мляко - аз използвам пластмасова кутия, която пробивам с шило на няколко места. Вътре покривам с марля, като оставям половината от плата навън. Кутията слагам в гевгир а гевгирът в голяма купа за оттичане. С черпак се гребва внимателно от пресеченото мляко в тенджерата и се сипва в кутията,
Когато, водата се прецеди през дупките, я изхвърлям от купата и слагам още от пресеченото мляко в кутията. И така, докато кутията се напълни догоре.
Оставям така 12 часа за се отцеди и след това развивам от марлята. Получава се това Тофу.
Нарязвам го на парчета и го съхранявам в хладилник.
Ако желаете да виждате новите рецепти, моля последвайте страницата ми във ФБ: https://www.facebook.com/healthy1001recipies/