Търсене в този блог

понеделник, 21 март 2016 г.

Пилешко и гъби на сач / chicken with with mushrooms on clay sach


Продукти:

за една порция

1 големичка пилешка пържола

150 гр гъби

половин глава лук

1-2 лъжици зехтин

млян черен пипер

къриИ така, втори опит с готвене на сач. Първия беше успешен но втория наистина надмина очакванията ми. Сачът чист и сух след първото готвене и готов за второто си представяне. :) Купих готови овкусени пилешки пържоли / макар че предпочитам да си овкусявам сама, но просто в момента бяха свършили/, гъби и червен лук. Мислех да взема и червени пиперки, но реших че през този сезон сигурно са пълни с нитрати и се отказах. През лятото ще го направя. Реших да не включвам и домати, но по друга причина. Имам замразени от лятото, във фризера, но си помислих че гъбите ще пуснат доста вода и ако сложа и доматите след тях, месото може да омекне прекалено много. Но, при всички случаи в някой следващ път ще ги включа, може би като променя съвсем леко рецептата.
Включвам котлона на средна степен и слагам сача отгоре. Наливам зехтин и чакам да загрее добре. Докато чакам, решавам да нарежа пържолата на големи парчета, гъбите режа на филийки и лукът също. Когато сачът е загрял достатъчно, пускам нарязаното месо и започвам да го поразбърквам леко с дървената лопатка. След като си промени цветът, добавям лукът и отново изчаквам няколко минути, следват гъбите и сачът се попрепълва за момента. Тук е мястото да кажа че моят сач е малък - 24 см , колкото за котлонът на електрическата ми печка.

След десетина минути гъбите си пускат водата и се свиват. Продължавам да разбърквам всичко с дървената лопатка, сачът вече е пълен с ароматен бульон който, всички продукти поемат. Тук е времето да добавя подправките - черен пипер и къри. Следващия път ще добавя и пресован чесън, мисля че ще се получи фантастично. След около десетина минути, бульонът се изпарява, продуктите се запичат а аз продължавам да бъркам, за да се зачервят добре от всички страни. Наоколо се носи неустоим аромат и вероятно всички съседи разбират какво е менюто ни за днес! :)
Ами, това е - какво следва, всеки знае. Димящите парчета месо и гъби се слагат в чиния, поднася се с подходяща салата и се изяжда всичко, до последната хапка.

След второто ми готвене, сачът вече е с напълно променен цвят. Докато е още на изстиващия котлон, сипвам малко топла вода за да се накиснат остатъците от печенето. Измивам добре с веро и топла вода, обръщам го в наклонено положение за да изсъхне. Някак не ми се иска, само да го забърша със салфетка и да го оставя така, както се описва на някои места, които видях в нета. Сачът ми отново е сух и чистичък и готов за третия ми опит!


Още рецепти в глинени съдове ТУК :  http://healthy1001recipes.blogspot.bg/search/label/
Ако желаете да виждате новите рецепти, моля последвайте страницата ми във ФБ:
https://www.facebook.com/healthy1001recipies/