Рецепта за домашно приготвени еклери с крем от жълтъци, подсладен с пчелен мед. Един любим сладкиш, приготвя се сравнително лесно, стига все пак да имате някаква представа и да знаете какво правите. Аз съм се опитала да предоставя снимки - стъпка по стъпка, както и обяснения, така че дори любителите - кулинари, да могат да се справят. За подслаждане съм използвала пчелен мед, но разбира се, ако желаете, можете да използвате половината доза мед и другата половина - захар. Имайте предвид, че количеството на натуралния мед е даден ориентировъчно, тъй като той е природен продукт и съставът му варира, така че първо опитайте крема на сладост, преди да напълните с него еклерите. От дадените продукти тук, аз направих 16 големички еклера, но може да се правят по-малки, в такъв случай се получават повече бройки.
Продукти:
за тестото -
200 мл вода
100 мл олио или разтопено масло
200 гр брашно
4 яйца
1/2 ч.л. сол
за крема-
600 мл прясно мляко
3 жълтъка
200 мл течен мед / или 100 мл мед и 100 гр захар
4 с. л. с връх - брашно
2 ванилии
настъргана кора от лимон
100 гр шоколад/ по желание
Приготвяне:
В тенджера се налива водата, олиото/маслото и солта и се оставя да заври.
Изсипва се брашното и се бърка непрекъснато, докато се получи еднородна смес и тестото започне да се отлепя от съда.
Тенджерата се дръпва от котлона и при непрекъснато бъркане се добавят яйцата - едно по едно.
Всичко се разбърква добре, до получаване на еднородна смес - гладка, гъста и лепкава.
Тавата се покрива с хартия за печене. С лъжица се гребва от тестото и се правят купчинки на разстояние, защото тестото при печене, увеличава обема си. Може да се използва шприц, ако желаете.
Пекат се в нагорещена на 200 градуса фурна. Аз щом видя, че еклерите са се надули и се зачервяват отгоре, намалявам температурата на фурната на 150 градуса, за да не се изпичат повече отвън, а по-скоро да съхнат. Общо взето цялата процедура трае около 30 минути, но все пак всичко зависи от фурната.
Изваждат се от фурната и още докато са топли се разрязват с остър нож на половина и не до края, така че да могат да се напълнят после с крем и да се затворят.
Еклерите се оставят настрана, дори може да продължите с приготвянето на крема, на следващия ден.
500 мл от млякото се слага на котлона. Ако използвате захар, сега е времето да я добавите към млякото, както и лимоновата кора.
Докато млякото заври, в купичка разбърквате жълтъците, 100 мл мляко, брашното и ванилията. Ако ви се вижда много гъста сместа, можете да добавите малко вода.
Щом млякото заври, се дръпва от котлона, добавя се яйчено-брашнената каша на тънка струя и се бърка непрекъснато. След това се връща на котлона и се доварява, докато се получи гъст крем. След като кремът поизстине, се подслажда с пчелния мед и полученият крем се разбърква добре.
С лъжичка се пълнят еклерите и се подреждат в широка чиния.
Можете да поръсите с пудра захар, да ги залеете с малко мед - на ивици или класически - с разтопен шоколад. Шоколадът се начупва на парченца, разтопява се на водна баня, добавя се мъничко мляко, разбърква се добре и с лъжица се заливат еклерите.
Това е всичко. У дома си облизаха пръстите и казаха че са по-вкусни от купените.
Да ви е сладко. :)
Ако желаете да виждате новите рецепти, моля харесайте страницата ми във ФБ:
https://www.facebook.com/healthy1001recipies/