Тиквата е едно от чудесата на природата. Приготвяме го през зимата, когато разнообразието на плодове и зеленчуци е доста ограничено. Освен че е вкусна, тиквата има и много полезни качества. Много е писано за това, така че аз ще мина направо на рецептата. За пълнената тиква аз не ползвам захар. Подслаждам с мед, а и плодовете са достатъчно сладки. Комбинацията на тиквата с плодовете и ароматите на ползваните подправки, е направо неустоима. И така ...
Продукти:
1 тиква "цигулка" - около 3 кг
100 гр обезкостени фурми
100 гр стафиди
100 гр орехови ядки - начупени
2-3 ябълки
1 к.ч. пчелен мед
1 к.ч. ром
ванилия
канела
карамфил - 2-3 парченца
2-3 с.л. лимонов сок
Приготвяне:
Първо накисваме сушените плодове / фурмите нарязани на дребно/ в рома и малко вода, така че да се покрият. Оставяме ги за половин един час да омекнат. Разполовяваме тиквата напречно и почистваме добре от семките. Аз използвам лъжица, с която издълбавам и отстранявам семето и ципите.
Включваме фурната на 180 градуса и запичаме леко орехите. Междувременно обелваме и почистваме ябълките и ги нарязваме на кубчета, поръсваме ги с малко лимонов сок и подправяме с канела. Смесваме ги с накиснатите сушени плодове, ванилията и счукания карамфил.
Накрая добавяме и орехите и разбъркваме добре.
Намазваме с мед дъното на издълбаната тиква и пълним с приготвената плънка. На мен ми се наложи да поиздълбая и към дръжката, че плънката се оказа повече.
Слагаме пълнената тиква в тава с малко вода на дъното и покриваме с фолио. Печем в загрятата фурна около 1 час и половина до 2 часа, в зависимост от вида и големината на тиквата. Щом омекне, отстраняваме фолиото и запичаме леко отгоре.
Това е всичко, да ви е сладко :)
Ако желаете да виждате новите рецепти, моля харесайте страницата ми във ФБ: