Търсене в този блог

събота, 9 юли 2016 г.

Тиквички с кайма на фурна





Рецепта за печени тиквички с кайма - в класическата рецепта са използвани малко по-тежки продукти, които се запържват. Аз съм променила начина на приготвяне, както и някои от съставките, за да се получи по-леко ястие, а и комбинацията от свинска кайма със заливка от сметана, никак не ми допада. Получи се едно чудесно ястие, което свърши толкова бързо, че едва успях да го снимам. Аз не съм фен на месните манджи, особено през лятото, но не всички у дома са моето мнение, за това все пак трябва да се съобразявам с желанията на другите. Следващия път мисля, да го приготвя във вегетарианския му вариант.


Продукти:

4 бр средни тиквички или малко над килограм
500 гр телешка кайма
2 глави червен лук - може и да не е червен
5-6 домата
4 яйца
200 мл прясно мляко
100 гр кашкавал
копър
черен пипер
къри
кимион
сол
малко олио


Приготвяне:

В "нормалната" рецепта лукът се запържва, аз използвах грил тигана, който леко намазах с олио и като се нагря, изсипах нарязания лук и го гриловах или запекох до приятен загар и апетитен аромат. :)




След това добавих каймата / предпочитам да я купувам от месарски магазин, току-що смляна/ и с дървената шпатула я разбърквах докато стана на трохи. Настъргах един домат и го добавих към лука и каймата. 





Наръсих подправките - черния пипер, кимион, къри и малко сол, ако каймата не е предварително осолена. Бърках всичко добре няколко минути и дръпнах от котлона.  Настъргах тиквичките, оставих ги малко да си отделят водата, после ги поизцедих с ръце и ги смесих с нарязания копър. В отделна купичка разбърках яйцата с прясното мляко / в другата рецепта беше предвидена сметана /и малко сол. 




И така, в тава леко намазана с олио, сипах половината тиквички на дъното и ги изравних. Върху тях насипах каймата и отново изравних. 




Върху каймата - останалите тиквички и нарязаните на тънки филийки домати.  Залях всичко с млечно-яйчената смес. 



После ястието се пече на 180 градуса, докато се зачерви апетитно отгоре.  



Изважда се от фурната и се наръсва с настърган кашкавал. Връща се обратно за 5-10 минути, докато кашкавалът се разтопи и леко се запече. 


Нарязах на парчета и наръсих с магданоз. 



Това е всичко. Да ви е сладко. 

Ако желаете да виждате новите рецепти, моля харесайте страницата ми във ФБ:
https://www.facebook.com/healthy1001recipies/