Храненето има голямо значение в живота на човека, от неговото раждане до последния ден на живота му. От това, какво човек яде, зависи качеството на жизнените му функции, неговата способност да създава здраво поколение, до настроението му и радостта от живота.
През последните петдесетина години, започна полемика за начина на хранене и за значението на качеството на храните. Може би, причината за това, този проблем да излезе на преден план в дискусиите на тази тема, е напредъка на технологиите в системата на производство на храните. Появиха се изкуствените оцветители, подсладители, ароматизатори, стабилизатори, консерванти и какво ли не още, с цел повишаване на вкусовите качества и трайността на продуктите на ниска цена. Освен това, отглеждането на животни за храна във фермите се промени драстично. Освен новите технологии за облекчаването на труда на работниците във фермите, се въведоха новости в храненето и профилактиката на животните. В храната им се включиха синтетични витамини, минерали, антибиотици и дори хормони, с цел осигуряване на бърз растеж и предпазване от масови заболявания. В земеделието също се въведоха изкуствени торове, химикали за предпазване от вредители и болести по растенията. Всичко това, дава отражение в качеството на храната, било тя растителна или животинска, която човек използва за хранене. В резултат на това хранене, се появиха нови заболявания, напълно неизвестни или малко известни до тогава. Комбинацията между всекидневния стрес, обездвижването и консумацията на вредни храни, доведе до тежки изменения в здравния статус на населението във всяка възраст. Това наложи, драстична промяна в начина на живот и хранене.
В последните години неимоверно се увеличи интереса към така наречените биологично чисти храни. Тоест отгледани без синтетични торове и химикали и животни отгледани по природосъобразен начин, без хормони и медикаменти. Наложи се премахването от менюто на някои храни, като бели брашна, захар, животински мазнини и всички изкуствени добавки в готовите продукти. Хората, които решиха да се хранят здравословно замениха белите брашна с пълнозърнести такива, които съдържат много повече полезни вещества за организма. Замениха рафинираната захар с нерафинирана тръстикова или кафява. Увеличиха консумацията на плодове и зеленчуци и намалиха храните с високо съдържание на животински мазнини. В резултат на този хранителен режим, се намалява наднорменото тегло \ изключително вредно за здравето, предизвиква сърдечно съдови болести, ставни заболявания и вероятно ракови заболявания\, с консумацията например всекидневно на овесени ядки, се нормализира нивото на холестерола и захарта в кръвта. Плодовете и зеленчуците, включвани всекидневно в менюто, внасят по напълно естествен начин в организма така необходимите витамини, минерали и баластни вещества. В храненето трябва да се включват и леките меса, като пилешко, телешко и разбира се риба \ изключително полезна храна, доставяща антиоксиданти, омега-3 и много други полезни вещества, особено за деца и хора в третата възраст.
През последните петдесетина години, започна полемика за начина на хранене и за значението на качеството на храните. Може би, причината за това, този проблем да излезе на преден план в дискусиите на тази тема, е напредъка на технологиите в системата на производство на храните. Появиха се изкуствените оцветители, подсладители, ароматизатори, стабилизатори, консерванти и какво ли не още, с цел повишаване на вкусовите качества и трайността на продуктите на ниска цена. Освен това, отглеждането на животни за храна във фермите се промени драстично. Освен новите технологии за облекчаването на труда на работниците във фермите, се въведоха новости в храненето и профилактиката на животните. В храната им се включиха синтетични витамини, минерали, антибиотици и дори хормони, с цел осигуряване на бърз растеж и предпазване от масови заболявания. В земеделието също се въведоха изкуствени торове, химикали за предпазване от вредители и болести по растенията. Всичко това, дава отражение в качеството на храната, било тя растителна или животинска, която човек използва за хранене. В резултат на това хранене, се появиха нови заболявания, напълно неизвестни или малко известни до тогава. Комбинацията между всекидневния стрес, обездвижването и консумацията на вредни храни, доведе до тежки изменения в здравния статус на населението във всяка възраст. Това наложи, драстична промяна в начина на живот и хранене.
В последните години неимоверно се увеличи интереса към така наречените биологично чисти храни. Тоест отгледани без синтетични торове и химикали и животни отгледани по природосъобразен начин, без хормони и медикаменти. Наложи се премахването от менюто на някои храни, като бели брашна, захар, животински мазнини и всички изкуствени добавки в готовите продукти. Хората, които решиха да се хранят здравословно замениха белите брашна с пълнозърнести такива, които съдържат много повече полезни вещества за организма. Замениха рафинираната захар с нерафинирана тръстикова или кафява. Увеличиха консумацията на плодове и зеленчуци и намалиха храните с високо съдържание на животински мазнини. В резултат на този хранителен режим, се намалява наднорменото тегло \ изключително вредно за здравето, предизвиква сърдечно съдови болести, ставни заболявания и вероятно ракови заболявания\, с консумацията например всекидневно на овесени ядки, се нормализира нивото на холестерола и захарта в кръвта. Плодовете и зеленчуците, включвани всекидневно в менюто, внасят по напълно естествен начин в организма така необходимите витамини, минерали и баластни вещества. В храненето трябва да се включват и леките меса, като пилешко, телешко и разбира се риба \ изключително полезна храна, доставяща антиоксиданти, омега-3 и много други полезни вещества, особено за деца и хора в третата възраст.