Рецепта за желиран десерт с нар. Нарът е чудесен плод, с много полезни качества. Леко стипчив и кисел, богат източник на много витамини и най вече на витамин С, съдържа изключително много минерали - калций, магнезий, фосфор, желязо, натрий и калий, Спомага за намаляването на лошия холестерол, има диуретично, антисептично и противовъзпалително свойство, помага много при храносмилателни проблеми и още много други чудесни качества на този вълшебен плод.
Продукти:
200 мл прясно изцеден сок от нар
1 банан
2 -3 ябълки
200 гр цедено кисело мляко
20 гр желатин
40 гр фруктоза или 70 гр захар / или подсладете на вкус
2 прахчета ванилия
Приготвяне:
Ябълките се обелват, почистват от семките и се нарязват на парченца. Бананът също се нарязва на филийки.
В купа се смесват двата плода и се пюрират с подходяща приставка на миксера. Добавят се сокът от нар, фруктозата и ванилията.
Сместа се разбърква и се добавя цеденото кисело мляко.
Желатинът се разбърква в малко студена вода и след като набъбне се поставя на водна баня с топла вода, докато се разтвори добре.
След това се добавя в плодовата смес и се разбърква добре.
Налива се в подходящи съдове и се слага в хладилника за няколко часа, докато стегне.
Получава се много приятно, сладко-кисело желирано десертче, подходящо за деца, за различни видове диети или просто за следобедна закуска.
Искам да подчертая, че плодовете може да са различни като размер, плътност и сладост, така че подслаждайте на вкус и използвайте желатин толкова, колкото течност се е получила след като се пюрирали всички плодове, т.е. за 500 мл течност - 10 гр желатин, ако не е посочено друго на опаковката. Аз получих около 1л течност, за това съм използвала 20 гр - 2 пакетчета желатин.
Желираното кремче, поднесох с шприцовано цедено кисело мляко, малко сок от нар и шоколадови пръчици.
Ако желаете да виждате новите рецепти, моля последвайте страницата ми във ФБ: https://www.facebook.com/healthy1001recipies/