Търсене в този блог

неделя, 13 ноември 2016 г.

Печена тиква с ром и мед






Още една рецепта с тиква. Печена тиква с мед присъства в традициите на българската кухня. В тази рецепта е леко променена, захарта напълно липсва, добавеният ром и канела, допринася за уникалния вкус и аромат на този така вкусен есенно зимен десерт. 




Продукти:

1,5 кг почистена тиква
3-4 супени лъжици ром
1 ч.ч. течен мед
канела





Приготвяне:



Почистената тиква се нарязва на големи парчета във формата на лодки. Парчетата се набождат на няколко места с вилица. В купа се разбъркват: ромът, 3-4 с.л. мед и 250 мл вода. 




В тава покрита с хартия за печене се нареждат парчетата тиква, С лъжица се заливат обилно с течната смес, така че да се напълнят и облеят и отстрани. 






Пекат се във фурна на 200 градуса. След като тиквата поеме течността,  се залива с останалия мед и се поръсва с канела. Допича се до омекване и приятно запичане отгоре. Резултатът е изключително вкусна и ароматна тиква, която се изяжда преди да изстине, но и напълно изстинала е много вкусна. 





Ако желаете да виждате новите рецепти, моля последвайте страницата ми във                ФБ: https://www.facebook.com/healthy1001recipies/



Още една рецепта с тиква може да се прочете ТУК