Още една рецепта с тиква. Печена тиква с мед присъства в традициите на българската кухня. В тази рецепта е леко променена, захарта напълно липсва, добавеният ром и канела, допринася за уникалния вкус и аромат на този така вкусен есенно зимен десерт.
Продукти:
1,5 кг почистена тиква
3-4 супени лъжици ром
1 ч.ч. течен мед
канела
Приготвяне:
Почистената тиква се нарязва на големи парчета във формата на лодки. Парчетата се набождат на няколко места с вилица. В купа се разбъркват: ромът, 3-4 с.л. мед и 250 мл вода.
В тава покрита с хартия за печене се нареждат парчетата тиква, С лъжица се заливат обилно с течната смес, така че да се напълнят и облеят и отстрани.
Пекат се във фурна на 200 градуса. След като тиквата поеме течността, се залива с останалия мед и се поръсва с канела. Допича се до омекване и приятно запичане отгоре. Резултатът е изключително вкусна и ароматна тиква, която се изяжда преди да изстине, но и напълно изстинала е много вкусна.
Ако желаете да виждате новите рецепти, моля последвайте страницата ми във ФБ: https://www.facebook.com/healthy1001recipies/
Още една рецепта с тиква може да се прочете ТУК