Рецепта за вкусно постно ястие, традиционно за българската кухня, което може да се приготви в различни варианти. Тъй като се готви през зимата, е много подходящо за коледната трапеза, но може да се похапва с удоволствие и през друго време. Тук предложената рецепта, избягва пърженето, приготвя се само чрез задушаване на фурна. Подправките са по желание.
Продукти:
2 стръка праз
1 к.ч. ориз
2-3 малки домата / през зимата аз използвам замразени или консервирани
10-15 обезкостени маслини
2 с.л. олио или зехтин
сол
черен пипер
целина или балканска чубрица, може да се добави и люта чушка.
Приготвяне:
Празът се почиства, измива и нарязва на шайби. Оризът се почиства и измива. В йенска тенджера или друг съд с капак, задушавам първо празът полят с мазнината, в затворения съд, във фурната на 200 градуса и вентилатор. След като омекне празът, добавям оризът и оставям да се задуши и той по същия начин, като разбърквам един или два пъти.
Свалям капака и добавям нарязаните домати, маслините, и подправките на вкус. Разбърквам всичко добре.
Заливам с 3,5 кафени чаши / същата чаша с която съм измерила ориза/ топла вода.
Връщам във фурната, но вече без капака и пека на 170 градуса без вентилатор. Пека до готовност, като гледам оризът да не е съвсем омекнал. Изваждам от фурната и веднага покривам с фолио съдът с ястието.
Оставям около 20 минути да се задуши и омекне напълно оризът. Поднасям с подходяща салата, но може и с кисело мляко.
Това е всичко! Да ви е сладко :)
Ако желаете да виждате новите рецепти, моля харесайте страницата ми във ФБ: