Рецепта за едно семпло, постно, задушено прясно зеле, но толкова вкусно, че не мога да се спра да си го хапвам, добре че е доста ниско калорично, че това не се отразява особено на фигурата. Продуктите са основно зеленчуци и много подправки и малко мазнина. Всъщност калориите идват най-вече от количеството мазнина, която се използва. Зелето и останалите зеленчуци се задушават, докато омекнат напълно, поемат подправките и останат само на мазнина, доколкото я има. Тайната на чудесния вкус е точно в комбинацията от подправки и зеленчуци, оставени на бавен огън до пълното им задушаване и поемането на ароматите им.
Продукти:
1 средна прясна зелка
2 моркова
2-3 домата - пресни, замразени или от консерва
1 глава лук - аз използвам червен
1 с.л зехтин или олио
2-3 скилидки чесън
сол
черен пипер млян и на зърна
дафинов лист
копър
магданоз
червен пипер
Приготвяне:
Зелката се почиства и нарязва на ивици, претрива се със сол и се задушава в мазнината на не силен котлон до полуомекване. Трябва да се бърка, за да не залепне на дъното и да загори. Добавят се нарязаните моркови, лук, черен пипер, дафинов лист и червен пипер.
Всичко се разбърква добре и се оставя на слаб котлон да къкри. Може да се добави вода, ако доматите и зелето не са достатъчно водни. Задушават се до пълно омекване, ако е необходимо, може да се добавя малко вода, за да не загори. Щом остане само на мазнина се добавят пресования чесън, нарязания на ситно копър и магданоз.
Разбърква се добре, похлупва се и се дръпва от котлона. Може да се поднесе с ръжени чеснови сухарчета от рецептата ТУК.
Това е всичко, ястието от задушено зеле е подходящо за пости или за гарнитура.
Да ви е сладко :)